Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Culinair en Smakelijk >> Champagne – Fête sous le Bouchon

Champagne – Fête sous le Bouchon

De Meest feestelijke wijn ter Wereld


Champagne - kijken in een cave - in Nederland drinken we bij bijzondere gelegenheden vaak Champagne. De kurk mag er flink op los knallen en al schuimend in het glas vallen. Dat met eigenlijk zo'n edele wijn waarvan de werkelijke smaak meer in gewoonte en ervaring zit.
Champagne, goed voor ieder moment dat we wat te vieren hebben. Als is het maar omdat er Champagne is…

Bij een wijnboer vlakbij

De bekendste Champagne gebieden liggen net over de Franse grens. Nabij Reims en Epernay ligt het Champagne gebied waar de meest beroemde merken vandaan komen. Ook zijn er vele kleine wijnhuizen en boeren die bijdragen aan de totale productie van Champagne waarmee de rest van de wereld geregeld feest viert. Dat maakt Champagne zo bijzonder, anders dan gewoon wijn die soms juist in vele opzichten meer bijzonder is omdat deze meer bij alledaagse momenten past.

Champagne – hoe doe je dat?

Veelal zal voor ons volstaan dat de fles in de ijskast gekoeld is. Voorzichtig behandelen zodat de fles niet onnodig meer onder druk komt te staan. Uiteraard heb je nog een koeler met ijswater nodig waar de fles bij het serveren in koel gehouden zal worden. Het is ook de bedoeling dat de fles leeg gaat. Het ontkurken doe je door eerst de draad voorzichtig los te draaien met de andere hand op de kurk. Met een rustige draaiende beweging laat je de kurk uit de hals komen waarbij je zo min mogelijk geluid maakt of wijn morst. Schuin inschenken in flutes, lange smalle glazen, en je kan genieten van de heerlijke nectar die Champagne heet.

Largest UNESCO wine cellars in the Champagne region - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Largest UNESCO wine cellars in the Champagne region - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Interior waiting rooms - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Souverains et Personnages Illustres - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Maison courtyard - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Interior waiting rooms - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Claude Moët and Pierre-Gabriel Chandon de Briailles - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Father Champagne - Dom Pierre Pérignon, O.S.B. - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Nine kilometers of wine cellars - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Nine kilometers of wine cellars - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Nine kilometers of wine cellars - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Nine kilometers of wine cellars - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Femme Fatale wearing Castellane logo - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Champagne tour with happy ending - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Most prestigious Champagne "Dom Perignon Vintage" - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Prince des Pays-Bas loves Champagne - Moët & Chandon (Épernay/FR)

Decorated Art Nouveau tower and buildings - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Decorated Art Nouveau tower and buildings - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Decorated Art Nouveau buildings - Champagne de Castellane (Épernay/FR)

Classic car with Eugène Mercier - Mercier (Épernay/FR)

Classic car at the main entrance - Mercier (Épernay/FR)

Vineyard visit - Mercier (Épernay/FR)

Foudre Mercier (Est. 1881) - Exposition Universelle Paris - Mercier (Épernay/FR)

Foudre Mercier (Est. 1881) - Exposition Universelle Paris - Mercier (Épernay/FR)

Classic Mercier advertising - Mercier (Épernay/FR)

Mercier advertising - Mercier (Épernay/FR)

Foudre Mercier (Est. 1881) - Exposition Universelle Paris - Mercier (Épernay/FR)

Gustave Navlet sculptures in the chalk cellars - Mercier (Épernay/FR)

Gustave Navlet sculptures in the chalk cellars - Mercier (Épernay/FR)

Enter the cellars! - Mercier (Épernay/FR)

Foudre Mercier (Est. 1881) - Exposition Universelle Paris - Mercier (Épernay/FR)

Champagnehuis “Moët et Chandon” in Épernay

Moët et Chandon is een champagne uit het Franse stadje Épernay. Het huis werd opgericht in 1743 en is het grootste champagnehuis ter wereld. Het huis bezit 600 hectare wijngaarden in 13 van de 17 grand cru gemeenten in de Champagne maar de productie is zo groot dat 75% van de druiven van ongeveer 1000 gecontracteerde boeren wordt gekocht. In de kelders van Moët & Chandon liggen 100 miljoen flessen, gelijk aan viermaal de jaarlijkse omzet, te rijpen. Deze kelders en crayères in de kalkrotsen onder Épernay zijn tot 30 meter diep en 28 kilometer lang.

Foto-impressie: Möet en Chandon – Epernay. Een bezoek aan dit Champagnehuis is ook mogelijk. Lopend ga je de koude kelders in onder leiding van een gids. Opvallend is dat ze de moderne opslag van flessen niet laten zien. Wat je wel ziet zijn werkelijk duizenden flessen me Champagne in enorme stapels opgetast.

- Grand Est fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Champagnehuis “Mercier” in Épernay

Het champagnehuis werd opgericht in 1858. Mercier is een populaire champagne en de in 1858 door Eugène Mercier gestichte firma heeft altijd reclame gemaakt die de grote massa tot het drinken van champagne moest verleiden. In 1889 presenteerde Mercier op de Wereldtentoonstelling in Parijs een vat dat 210 000 flessen champagne kon bevatten. In 1900 mochten duizenden bezoekers aan de Wereldtentoonstelling, met een glas champagne in de hand, in een grote ballon boven Parijs zweven. In het Espace Mercier in Épernay kan men het enorme wijnvat bezichtigen en met een elektrisch treintje door een deel van de 18 strekkende kilometer grote en in de kalkrotsen uitgehouwen kelders rijden.

Mercier bezit 225 hectare wijngaarden in 20 crus maar koopt om de eigen productie van druiven aan te vullen ook de oogst van contractboeren. Een deel van de druiven komt uit de minder hoog aangeslagen departementen Aisne en Aube op grote afstand van Épernay. Zo kan de wijn goedkoper worden geproduceerd dan die van andere champagnehuizen. De champagnes van Mercier kosten de helft of minder dan die van de grote champagnehuizen als Taittanger en Moët & Chandon.

Foto-impressie: Champagnehuis “Mercier” – Epernay. Een bezoek aan dit Champagnehuis is ook mogelijk. Met een treintje volgt er een rondrit door de koude kelders. Maar goed ook want zoals zo vaak zijn de gangen kilometers lang met aan weerszijden altijd wel flessen Champagne.

- Grand Est fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Champagnehuis “Champagne Castellane” in Épernay

De Castellane is een champagnehuis dat in 1895 werd gesticht en in Épernay is gevestigd. Het bedrijf is onderdeel van Laurent Perrier. De cuvée de prestige is De Castellane Commodore, een vintage of millésime. Het huis werd in 1895 opgericht door burggraaf Florens de Castellane een bekende societyfiguur in het Parijs van het fin de siècle. De familie Castellane is een oude Provençaalse familie die afstamt van de graven van de Provence en de graven van Arles. Het herkenningsteken van het merk is het kruis van Sint-Andreas dat in rood op een witte achtergrond de etiketten siert. Dit kruis is een eerbetoon aan de standaard van het oudste regiment van de Champagne.

Dit Champagnehuis in gevestigd in opvallende art-nouveaugebouwen waarvan de 66 meter hoge toren uitziet op de spoorlijn en de vallei van de Marne, Het bedrijf beschikt over honderd roestvrijstalen tanks en negen strekkende kilometer kelder in de krijtrotsen onder Épernay. In het hoofdgebouw is een champagnemuseum gevestigd.

Foto-impressie: Champagnehuis “Champagne Castellane” – Epernay. Een bezoek aan dit Champagnehuis gaat te voet begeleid door een deskundige gids.

- Grand Est fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Mooi moment om te gaan of beter nog te doen?

Champagne is ook een geweldig lekkere wijn, zeker bij een dessert kan het heerlijk smaken. Aardbeien versterken de smaak en is in deze combinatie een verrassing op tafel. Het bezichtigen van de Champagnehuizen is ook leuk om te doen, heel wat anders dan een kleinere wijn cave. Wij geven echter de voorkeur aan de wat kleinere boertje omdat deze minstens net zo lekker zijn en zeker niet zo duur als deze meest populare Champagne soorten.

Geniet ervan en vier wat vaker een feestje,
Proost, Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Zomerseizoen in Frankrijk
    De hagel die in de augustus maand nogal eens wil vallen in Frankrijk treft ook wijngaarden. De Bourgogne regio heeft al vaker zo’n zware bui met zeer stevige hagel gehad. Vaak valt dat erg lokaal waardoor soms net andere akkers in dat gebied de vernietigende schade bespaard is gebleven.
Meer informatie op internet

Waardering

Leuk om te doen?

Het leven bruist!

Maak van Champagne iets wat bij je leven past. Op en top elegantie in een glas. Leuk voor soms spontaan een feestje of gewoon lekker te genieten van een heerlijke wijn. Het leven bruist je dan tegemoet!

User Rating: 5 ( 1 votes)

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

Meer informatie

Meer informatie

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Oesters, een echte specialieit en delicatesse. Restaurant BRU17 Habraken - Bruinisse/NL
___ Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse
In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit.
Info-item: Culinair, Uitgelicht
Stellendam Eten bij Habraken Mosselen en Vis
___ Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam
Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan.
Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht
Er liggen weer mooie Pompoenen en Kalabassen in de winkels - Hellevoetsluis/NL
___ Eten bij: Serdar Bakkerij en Supermarkt
Serdar Bakkerij en Mini Supermarkt is een klasse apart. Brood, delicatessen, voedingsmiddelen maar vooral het groente en fruit is heerlijk.
Info-item: Archief, Culinair, Hellevoetsluis, Uitgelicht, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Grand Est fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.