Tijd voor Oliebollen met Poedersuiker
Traditioneel gebak, in de kerst periode en Oud en Nieuw - begin november is tot eind december in ieder dorp of stad wel één of meerdere oliebollenkraam te vinden. De heerlijke geur van vers gebakken oliebollen brengt je al snel in de goede richting. Zeker als het buiten weer kouder of guur is dan wil dat wel smaken.
Oliebollen zijn een traditionele gebaksoort, de periode dat ze in overvloed te vinden zijn is vanaf eind november als aanloop naar de kerst en natuurlijk voor Oud en Nieuw…
Bijna Ouderwets lekker
Er zijn meerdere soorten oliebollen, met of zonder een vulling. Smaken ze? Ja hoor, ieder heeft zijn eigen vaste adres of natuurlijk gewoon het eigen recept om gewoon zelf thuis klaar te maken. Smaken verschillen maar vaak zijn ze erg lekker
Het blijft lastig om met lichte wind buiten voor de kraam een oliebol te eten. Ach, het is een beetje traditie en kinderen smullen ervan. Het doet soms ook een beetje denken aan het verhaal “In de Soete Suikerbol”, zo heb je een lekkere oliebol en vervolgens krijg je er één met de smaak van een dennenappel. Die smaak lijken wij te beoordelen in de AD Oliebollentest, een panel van proevers struint vele kraampjes af en beoordelen iedere bol die geproefd is. Er zijn natuurlijk veel kramen waarvan een meervoudig kampioen, Richard Visser’s Gebakkraam, in Rotterdam zit.
Recept voor de lekkerste oliebol
Er bestaan veel tips en geheimpjes hoe de lekkerste oliebol gemaakt moet worden. Het beslag met vulling als sukade, stukjes appel, amandelspijs, en soms zelf een scheut bruin bier om de smaak compleet te maken. Er zijn kant-en-klaar pakketten te koop en soms krijg je bijna alles wat je nodig hebt bij de bouwmarkt zoals de bekende bollen van de Formido.
Het beslag moet ook gaan rijzen, het gist zorgt met een beetje hulp van wat warmte voor luchtigheid in het beslag wat de bol minder massief zal maken. Men wil nogal eens lauw water gebruiken voor het beslag om het gist wat te helpen. Een vochtige doek dekt de kom met beslag af. Als het beslag gerezen is heb je opeens een emmer vol met luchtig beslag.
Het bakken doen we in olie waarbij we voorzichtig met een lepel wat beslag uit de kom scheppen zonder de luchtbelletjes kapot te maken. We spreken nu wel van een oliebol maar de meeste geven toch de voorkeur aan wat meer grillige vormen dan een bol omdat die net even een wat meer krokant hapje geven en iedere bol als engel, zwaan of andere creatie in de schaal kan worden gezien. Poedersuiker erop en klaar zijn je bollen. Net gebakken zijn ze het lekkerst!
Bijzonder Gebak die Oliebol?
Toch grappig als je het verhaal van de oliebol leest. De oorsprong van de oliebol zou aan het eind van de Middeleeuwen liggen. Kerstmis was destijds het einde van de vastenperiode die op 11 november begonnen was: reden om te vieren dus. Oliekoeken, gemaakt van houdbare grondstoffen (al het verse voedsel was immers al op) waren een voedzame traktatie. Wat ook zou kunnen is dat de oliebol uit Portugal komt. Het vermoeden bestaat dat de Portugese Joden die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.
Al met al, laat het u goed smaken!
Richard
Wist je dat?
Bijzonderheden
- Veel Meesterbakkers in de prijzen in 2015
Meesterbakker Voskamp mag met de “topbol” trots op de eerste plaatst staan. Opvallend in de lijst is dat er meer meesterbakkers in staan. Wellicht zie je zo maar weer waar de werkelijke vaardigheid ligt. Gewoon bij de bakker! - Zelf bakken – toch het lekkerst?
De AD Oliebollentest leest: “Grote, perfect ronde bollen van gelijke omvang.” Juist de grilligheid van een oliebol, de uitsteeksels geven een wisselende krokante smaak. We zien soms vormen als een zwaantje, engel of een ster. - Zelf maken of gewoon halen?
Het is niet veel moeite om ze zelf te maken, het is een traditioneel gebak en zeker samen met kinderen leuk om te doen. Lekker eigen vulling erin als sukade, appel, amandelen, rozijnen of wat uw recept ook is. Je kan altijd nog wat oliebollen halen als je zelfgebakken oliebollen weer op zijn.
Wat vinden wij ervan?
Waardering
Leuk om te doen?
Eerlijke Oliebol
Een heerlijke oliebol is een kunst. De passie waarmee iedere bakker ze maakt bepaald de smaak. Een oliebol zonder traditie is toch als een oliebol zonder poedersuiker?
Verder in dit artikel?
Activiteiten in de Agenda?In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.
Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien
![]() ![]() |
___
Beleef: de Noord Hinder vol in het licht wo.13 Dec 2017 tot zo.17 Dec 2017 - ZH Een echt bijzonder unieke gelegenheid om het bekende Lichtschip 12 Noord Hinder te fotograferen. Zeker als het schip weer eens helemaal verlicht is. Evenement: Agenda, Binnen, Buiten, DEC, Hellevoetsluis, Kinderen, Uitgelicht, Voorne-Putten Reeds voorbij |
![]() ![]() |
___
Beleef: Herfst Fair op De Kerkestee zo.28 Okt 2018 - ZH Vanaf 9.00 tot 11.00 uur is er op de kinderboerderij de Kerkestee aan de Plattendijk weer een gezellige Herfst fair. Kom je ook? Evenement: Buiten, Evenement, Hellevoetsluis, Kinderen, OKT, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten Reeds voorbij |
![]() |
___
Proef: Oliebollen en Appelflappen Tijd Een goede oliebol is een kunst, de beste oliebol staat in de krant en de lekkerste oliebol maakt je toch gewoon thuis? Laat het je smaken, maak ze zelf! Info-item: Agenda, Culinair, DEC, NOV, Uitgelicht Reeds voorbij |
Klik hier voor meer in de agenda!
Klik hier voor meer in de agenda!
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?