Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Evenementen >> Koningsdag en Oranje Boven

Koningsdag en Oranje Boven

Gezellige drukte in de haven langs de Prinsenkade - Koningsdag - Breda/NL

Koningsdag - meer dan Oranje


Landelijk, de verjaardag van onze koning - dit jaar op 27 april is er de viering van Koningsdag. Hier in de regio wat kleinschalig maar voor de echte meer sfeervolle feesten met vrijmarkt, muziek en gezelligheid ga je naar een grote stad zoals Breda. Dat is een echt Oranje feestje.
Koningsdag, een jaarlijkse nationale feestdag waarop we de verjaardag van onze Koning vieren. Nederland hult zich in het Oranje met feesten en vrijmarkten.

Een Bekroonde Oranje Dag

Als ik voor Koningsdag, voorheen Koninginnedag, in onze regio een tip mag geven ga dan zou mijn keus toch een stad zoals Dordt of juist iets in Braband zijn. De foto’s geven een impressie van deze dag zoals die in Breda gehouden werd. Zoals je kan zien dan heb je ook echt een feestelijke dag.

2015-04 Koningsdag eenvoudig het leukst (Hellevoetsluis)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Monument King William III (Est. 1921) with glorious balls (Koningsdag)

King's Day a moment to look back on (Koningsdag)

Free market (Vrijmarkt) in Stadspark Valkenberg (Koningsdag)

Rhythmic percussion on drums (Koningsdag)

Rhythmic percussion on drums (Koningsdag)

Rhythmic percussion on drums (Koningsdag)

Don't loose this sign (Koningsdag)

Free market (Vrijmarkt) in Stadspark Valkenberg (Koningsdag)

Free market (Vrijmarkt) in Stadspark Valkenberg (Koningsdag)

Party for everyone - and Orange it is (Koningsdag)

Cozy King's Day atmosphere and bustle (Koningsdag)

Groote Kerk festive decorated (Koningsdag)

De traditie wil ook dat burgers op Koningsdag geen vergunning nodig hebben om op straat te venten. Dit soepele beleid leidt tot uitgebreide vlooienmarkten die wij in dit geval vrijmarkten noemen). Natuurlijk voert oranje die dag de boventoon!

Buitenkansje om wat mooie foto’s te maken

Het is een erg leuk evenement met zeer vele vrijwilligers die van alles in activiteiten ondernemen om dit een uniek evenement te maken. En zoals je wellicht kan zien zijn en genoeg locaties, kraampjes en plekjes waar wat te beleven is. Het is vooral die actieve deelname door vele vrijwilligers waardoor Brielle even weer als historisch ervaren kan worden.

Foto overzicht : Koningsdag
Er is natuurlijk veel meer te beleven op deze dag. Iets in thema doen is ook leuk. In onze regio wil het echt feestelijke niet echt lukken, keiharde muziek is vaak de boventoon. Ieder z’n smaak en er zijn genoeg aanverwante activiteiten te vinden, kijk hiervoor op de vele evenementen agenda’s die er te vinden zijn. In Breda wil de traditie ook dat van dit beeld voor de ingang van de KMA een bepaalde deel het koninklijk blauw en oranje krijgt.
- Koningsdag fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Stukje Oranje Geschiedenis

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba en wordt sinds 1949 gevierd op 30 april (voorheen 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina). De dag wordt gevierd met verschillende festiviteiten (ook op de voorafgaande ‘KoningsNach’) en een vrijmarkt.

Koningsdag, altijd weer een typisch Nederlands feest, er is keus uit feest, bezoekje aan de vrijmarkt, of andere gerelateerde feestelijkheden of activiteiten die elders georganiseerd zijn.

Sinds 1980 wordt in jaren waarin deze feestdag op een zondag valt (bijvoorbeeld in 2006), de dag op de zaterdag voorafgaand aan de datum gevierd. Voor die tijd werd deze feestdag op 1 mei gevierd als 30 april op een zondag viel.

Mooi moment om te gaan?

Koningsdag is gewoon leuk en vier met ons deze feestelijke dag. Het is ieder z’n keus welke locatie men kiest. Breda lijkt hierin meer geoefend en maken er een echte leuke dag van.

Leve Oranje, Maartje

Wist je dat?

Bijzonderheden

 • Op welke datum vieren we Koningsdag?
  Vanaf 2014 vieren we Koningsdag, met het aftreden van koningin Beatrix op 30 april 2013 op de laatste “Koninginnedag” en de kroning van Prins Willem-Alexander tot koning is ook de naam van deze feestdag aangepast. Wellicht had “Oranje Nassau Dag” een betere keus geweest.
  Deze dag zal in beginsel op 27 april worden gevierd: de verjaardag van prins Willem-Alexander. Omdat 27 april 2014 op een zondag viel, werd Koningsdag in 2014 op de zaterdag daaraan voorafgaand, 26 april, gevierd.
 • Koningsspelen – Na een Ontbijt een Sportdag
  Op alle scholen in Nederland geniet men van een gezamenlijk ontbijt om daarna met z’n allen gezond te sporten. Nu maar hopen dat het net even droog is als ze buiten zijn. Heeft anders toch iemand het water niet goed gemanaged.
 • Oranje heeft de toon
  Gebruikelijk is dat oranje gebakjes, Oranje Bitters en steeds meer oranje kledij deze dag heel populair zijn.
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Oranje boven!

Folkloristische dag zou je zeggen, maar het geeft op vele plaatsen toch meer en meer een leuk of gezellig oranje sfeertje. Maak er een mooie dag van we mogen best trots op Nederland zijn.

User Rating: 4.05 ( 1 votes)
[spider_facebook id="1"]

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Feestdag / Evenement Koninginnedag apr-2012
___ Proef: Koningsdag Ontbijt Brielle
do.27 Apr 2017 - NL
Begin deze feestdag met een Koningsdag ontbijt in Brielle. Met 200 mensen aan tafel en aansluitend naar de aubade, vrijmarkt of verdere activiteiten.
Smakelijk: Agenda, APR, Buiten, Culinair, Evenement, Feestdag, Uitgelicht
Reeds voorbij
Lente, uitbundig, licht en fragiel - het uitbundige welkom van de natuur op de warme lentezon. We kijken er na maanden verlangend op terug hoe de warmte van het jaar toen weer begon - Hellevoetsluis/NL
___ Agenda: Meer te doen in April
zo.1 Apr 2018 tot ma.30 Apr 2018 - ZH
Er is meer dan de vaste agenda items in de agenda van Meteo Hellevoetsluis. Meer te beleven en een aantal zijn zeker het apart nog even vernoemen waard.
Evenement: Agenda, APR, Binnen, Buiten, Culinair, Evenement, Kinderen, Natuur, Sport, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten
Reeds voorbij
2005-09 Enorme Uilen op bezoek - Kinderboerderij Kerkestee (Hellevoetsluis)
___ Beleef: Koningsdag op De Kerkestee
za.27 Apr 2019 - ZH
Leuke gelegenheid om met de kinderen de festiviteiten rond Koningsdag te vieren op kinderboerderij De Kerkestee. Springkussen, vrijmarkt en nog veel meer.
Thema dagen: Agenda, APR, Buiten, Evenement, Hellevoetsluis, Kinderen, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten
Reeds voorbij
Feestdag / Evenement Koninginnedag apr-2012
___ Viering: Koningsdag
di.27 Apr 2021 - NL
Zoals ieder jaar is er de viering van Koningsdag. Overal zijn wat leuke feesten te bezoeken met vrijmarkten en vooral veel gezelligheid.
Feestdagen en Vieringen: Agenda, APR, Feestdag, Landelijk, Uitgelicht
Reeds voorbij
2014-06 Het juiste opschrift op je T-shirt (Hellevoetsluis)
___ Beleef: Koningsdag in Hellevoetsluis
wo.27 Apr 2022 - NL
Hellevoetsluis heeft leuke activiteiten met Koningsdag. Soms wat lastig te vinden maar vrijmarkt en veel gezelligheid is er wel. In het kort in overzicht.
Feestdagen en Vieringen: Agenda, APR, Buiten, Evenement, Feestdag, Kinderen, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

- Feestdagen fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

2003-06 Klaprozen sieren weer tuin en omgeving (Hellevoetsluis)

Agenda April in Activiteiten Dagje Uit en Evenementen

April, de agenda vult zich weer. De eerste mooie dagen van de lente in aantocht laten ons uitzien naar aangename temperaturen die ieder welkom is.