Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Historisch gezien >> Steenkolenmijn Valkenburg – het zwarte goud

Steenkolenmijn Valkenburg – het zwarte goud

Arbeidersleven in de steenkolenmijn, voor beide was het zwaar. #Valkenburg #NL "#museum #Steenkolenmijn" 02-2015 Valkenburg/NL

Op Zoek naar het Zwarte Goud!


Steenkolenmijn Valkenburg - het bijna honderd jaar oude museum Steenkolenmijn Valkenburg is één van de leukste musea in Valkenburg. Stap in de wereld van de steenkolenmijnen, beleef de tunnels, hoor de machines, zonder ook maar voor een puntje zwart te worden.
Limburg heeft vele steenkolenmijnen gekend, inmiddels zijn deze allemaal gesloten en is deze vorm van mijndelving een onderdeel van de geschiedenis geworden.

Laatste Steenkolenmijn in Nederland

In 1916 werd op initiatief van Emile Caselli een bezoekersmijn gemaakt in een oude mergelgroeve in het toeristenstadje Valkenburg. Materiaal, machines, stutten, boren en meer werden verzameld en in de vele grotten werden mijngangen nagebouwd. Het biedt nog tot op heden de bezoeker een unieke gelegenheid een kijkje in de mijnen. Welliswaar geen honderden meters diep onder de grond, zonder de bijbehorende herrie en het vele zwarte stof wat ooit in een mijn gewoon was. Maar je krijgt wel een goede indruk hoe dat eruit zag en het laat vooral ook zien hoe het leven van een mijnwerker was. Soms zelfs met een ratelende boorhamer anders wel kijk je in zeer kleine risicovolle werkruimten terwijl je zelf volkomen veilig door de gangen loopt. De zeer bekwame en gedreven gidsen vertellen ondertussen duidelijk en honderd uit over alles wat met de mijn te maken heeft.

Het is ook iets bijzonders geweest de tijd van de steenkolenmijnen. Zwaar en vaak gevaarlijk werk gecombineerd met een op zich leuk inkomen. Onder de grond was er een andere wereld te beleven, vaak tientallen tot honderden meters diep, complete transporttreinen, bijzondere machines, veel herrie en stof maar natuurlijk ook de dreiging van mijngas en het altijd aanwezige risico van instortingsgevaar. Wij kennen vooral de zwarte gezichten als de mijnwerkers na een dienst weer boven de grond kwamen.

Treinvervoer in de mijnen per monorail - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Luchtgedreven boormachine - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Steenkolenmijn transportband - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Luchtgedreven boormachine - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Treinvervoer in de mijnen per monorail - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Treinvervoer in de mijnen per monorail - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Gestutte gang van een steenkolenmijn - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Gestutte gang van een steenkolenmijn - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Treinvervoer in de mijnen per monorail - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Luchtgedreven boormachine - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Arbeidersleven in de steenkolenmijn - Steenkolenmijn (Valkenburg/NL)

Een uurtje wandelen door de mijnen

De rondleiding is echt leuk om te doen, voor ieder toegankelijk en je gaat nog geen meter naar beneden. De lange gangen van de voormalige mergelgroeve zijn zonder smet op je kleding te doorlopen en je hebt zelfs geen speciaal schoeisel nodig. Het is wel zaak om bij de groep te blijven, de vele gangen en de echo van stemmen laten je snel de verkeerde kant uitlopen omdat je in de gangen geheel niet thuis bent. Voor je gevoel loop je door een wirwar van gangen en ben je al snel het gevoel voor richting kwijt. Gelukkig is er de gids die natuurlijk in iedere gang perfect de weg weet. Donker is het overigens niet want alle gangen zijn voorzien van vaste verlichting.

Bijzonder om te beleven zijn de nog werkende machines, aangedreven door perslucht komen ze even tot leven. Na zoveel jaren, ooit waren de machine’s eigendom van de staatsmijnen, ervaar je in het klein heel veel meer dan op een foto. Kinderen vinden het als snel leuk, spannend en ook wel leerzaam hoewel deze vorm van industrie zelf niet kennen.

Foto overzicht: de steenkolenmijnen zijn voor fotografie een best donkere omgeving. Het loont de moeite om toch wat te proberen, soms is het beeld zo bijzonder omdat de omgeving echt uniek is. Een mooie donkere mijngang met een mooi verlichte steenkolentrein is op zich een plaatje om te zien.
- valkenburg fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Aan het eind van de rondleiding kan je nog vele fossielen zien, o.a. een bijna 2 meter lange onderkaak van een Mosasaurus. Ooit in de buurt opgegraven.

Ga ook eens kijken, echt een leuke activiteit als je in Valkenburg bent.
Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Het museum bestaat al bijna honder jaar
    In 2017 betaat dit museum honderd jaar. Bijzonder dat dat nu nog open is. Gelukkig wel, het is voor een belangrijk deel onderdeel van het industrieel erfgoed van de provincie Limburg maar ook onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Leerzaam en uniek

Een wel heel bijzonder museum, uniek in soort maar ook in beleving. Absoluut een aanrader en dat terwijl ik eerst nog wel het "mijne" van dacht...

User Rating: Be the first one !

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetsluis/NL
___ Bezoek: Lichtschip 12 - de Noord Hinder
Een echt bijzonder unieke gelegenheid is om het bekende Museumschip Lichtschip 12 de Noord Hinder te bezoeken. Steek daar je licht eens op!
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
2013-10 Aankomst Museumschip De Buffel - Droogdok Jan Blanken (Hellevoetsluis)
___ Bezoek: Museumschip de Buffel
Museumschip de Buffel - een leuk uitje naar een echt pantserschip? Neem een kijkje in dit historische schip aan de Koningskade in Hellevoetsluis.
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, Historie, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
Echt iets voor knappe koppen - Museum Naturalis Biodiversity Center - Leiden/NL
___ Dagje: Naturalis Leiden
Stap in de tijdloze wereld van Naturalis, van Dinosaurus, T-Rex, walvis of een piepklein veldmuisje, je ziet de natuur hier echt even stil staan. Leerzaam!
Historisch beleefd: Binnen, JAAR, Kinderen, Leiden, Museum, Uitgelicht
Historische treinen maar gelukkig niet uitgerangeerd - Utrecht/NL
___ Dagje: Spoorwegmuseum
In het Spoorwegmuseum is meer binnen te zien dan buiten. Aanschouw de treinen, sfeer van trein en perron, met animatie en verkenning.
Historisch beleefd: Binnen, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Utrecht
Egypte collectie - Museum van Oudheden - Leiden/NL
___ Dagje: Museum Rijksmuseum voor Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bezit een rijke collectie aan objecten uit de oudheid. Meest bekend is de Egypte sectie maar daarnaast is er nog veel meer.
Historisch beleefd: Binnen, JAAR, Kinderen, Leiden, Museum, Uitgelicht
2012-04 Evenement – 1 April Viering – Brielle
___ Bezoek: Historisch Museum den Briel
Het Historisch Museum den Briel biedt de bezoeker een kijkje in de geschiedenis om kennis te nemen van historisch Brielle.
Historisch beleefd: Binnen, Brielle, Historie, JAAR, Kinderen, Museum, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Limburg fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.