Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Historisch gezien >> Museumschip Lichtschip 12 de Noord Hinder

Museumschip Lichtschip 12 de Noord Hinder

Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetslsuis/NL

Mooiste Licht van Hellevoetsluis


Ligplaats Koningskade - Het museumschip is een bijzonder schip, bijna uniek in zijn soort en met een rijke historie in de zeevaart als lichtbaken, herkenningspunt en het loeiend geluid van de misthoorn installatie. Reden wellicht om ook eens uw licht op te steken bij dit mooie Lichtschip.
Sinds enige jaren ligt dit mooie schip aan de nieuwe Koningskade in Hellevoetsluis waar het een echt respectvolle plaats heeft gekregen in het maritieme Hellevoetsluis.

Echte Maritieme glorie in Hellevoetsluis

Het is alsof het schip en omgeving nooit van elkaar gescheiden zijn geweest. Veel mensen kennen het schip dan ook, niet te missen met die oranje kleur en de hoge lichtmast. Het museumschip de “Noord Hinder” ligt tussen twee andere historische schepen in en vlakbij het Droogdok Jan Blanken. Ze lijken alleen uit exact dezelfde tijd gesmeden te zijn. Zeker nu alle rust na ingrijpende renovatie en nieuwbouw in dit stadsdeel is teruggekeerd in deze deze voormalige oude Marinehaven en de ligplaatsen er weer netjes en aangekleed uitzien.

Lichtschip 12 de “Noord Hinder” fotografisch belicht

Zeker die felle kleur geeft als snel de mooiste foto’s en nu een historisch aangezicht vlakbij het Droogdok Jan Blanken en tussen niet minder dan museumschip de Buffel en de mijnenveger AMS ms Bernisse aan de Koningskade. Beter bekend onder de naam Museumkade. Dit beloofd natuurlijk ook een bijzondere fotolocatie te worden in Hellevoetsluis. Zeker ook in combinatie met het weer is dit een dankbaar onderwerp in fotografie.

Lichtschip 12 “Noord Hinder” aan de Koningskade
Vanaf 08-02-2015 heeft de “Noord Hinder” een plaats gekregen aan de Koningskade. Een erg mooie kade omdat daar ook andere historisch schepen zoals De Buffel en de AMS ms Bernisse een ligplaats hebben. Hellevoetsluis is hiermee weer meer maritiem en een toplocatie rijker.

- Koningskade fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Lichtschip 12 “Noord Hinder” in Droogdok Jan Blanken
Vanaf 28-09-2015 lag de Noord Hinder voor een inspectiebeurt voor de duur van drie weken in het Droogdok Jan Blanken. Mooi om te zien hoe geschiedenis en historie toch tot zo dicht bij elkaar kan komen.

- Droogdok fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Opening van de Koningskade, en Museumkade
De bouwwerkzaamheden aan de kade zijn voltooid dus kon deze nieuwe locatie eindelijk feestelijk geopend worden. Op vrijdag 27/02/15 vond de officiële opening plaats en het weekend opvolgend waren tal van activiteiten en festiviteiten georganiseerd.

- opening fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Het interieur van De “Noord Hinder”
Het schip verkeerd in goede staat van onderhoud. Ook op het schip en binnen is het verrassend ruim en soms lijkt het schip nog gewoon in gebruik zoals dat in de kombuis, de kajuiten maar vooral de keuken te zien is. Het is ook een schip met veel gezelligheid.

- Lichtschip fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Verhuizing van de Noord Hinder naar de Koningskade
Op 07-02-2015 is de Noord Hinder verhuist naar de Koningskade. Wij hadden de eer hierbij aanwezig te mogen zijn en hebben dit erg leuke evenement van dichtbij mee mogen maken. Het was die dag schitterend weer die de Noord Hinder welkom leek te heten.

- Verhuizing fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
De Noord Hinder aan de Koopvaardijhaven
De Noord Hinder had tot 07-02-2015 een vaste ligplaats in de Koopvaardijhaven. Met de steven hoog richting het Haringvliet, gereed voor afvaart. Ook in deze haven lag de AMS ms Bernisse, thans ook aan de Koningskade te vinden, en als enige ligt hier nog de Zeefakkel van de zeekadetten op de plek waar voorheen de Noord Hinder heeft gelegen.

- Koopvaardijhaven fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Wat bijzonderheden op een rij

Het schip is in 1963 in de vaart gekomen, het heeft vele jaren voor de kust van Zeeland gelegen, bemand en later onbemand, als vellig baken voor de nabijgelegen Hinderbanken. Later nog een periode voorde kust van Texel om uiteindelijk in 1994, als laatste Nederlandse lichtschip, uit de vaart genomen. In Hellevoetsluis is het met veel zorg door diverse vrijwilligers opgeknapt en gerestaureerd en heeft het een vaste plaats in de haven van Hellevoetsluis gekregen.

Het Lichtschip de Noord Hinder is tegenwoordig een museumschip die zich tot doel heeft gesteld bezoekers te vertellen over het eerdere werken en leven aan boord van dit schip. Daarnaast kent het schip diverse bijzondere kenmerken die het als geheel een bijzondere lokatie maken.

De Noord Hinder zelfs eens bezichtigen

Je kan het schip bezoeken en ze geven daar erg leuke rondleidingen. Regelmatig zijn er scholen en gezelschappen te vinden die zich willen verdiepen in een stukje historie. Via de website van de “Noord Hinder” kan je terecht voor meer informatie. Aanvullend is er regelmatig wat te doen, ze organiseren leuke dagen waarin iets extra gedaan zal worden en u wellicht als bezoeker een hele ervaring rijker bent.

Ga ook eens kijken, en plak er een bezoekje aan zoals naar het nabijgelegen Droogdok Jan Blanken, uiteraard museumschip de Buffel, de AMS ms Bernisse, anders het Nationaal Brandweermuseum of het Fort Haerlem met de wallen. U bent dan Hellevoets maritiem een stuk rijker.

Denk niet te licht over de “Noord Hinder”, waarom, ga maar eens kijken.
Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Regelmatig wat te beleven
    Op de website maar ook op Facebook zijn met regelmaat activiteiten te vinden die aan de “Noord Hinder” verbonden zijn. Ze worden namelijk ook nogal eens elders op bezoek gevraagd om ook daar wat extra kleur aan een evenement te geven. Met de “Noord Hinder” op bezoek lukt dat wel.
  • Openstelling voor het publiek
    Je kan op het schip en zelfs ook de hoge lichtmast ook even zelf rondkijken, de “Noord Hinder” kent dus openingstijden en er is overigens ook binnen in het schip genoeg te zien. Anders wel luister je ademloos naar de kundige gidsen die de rondleiding verzorgen.
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

oranje boven!

Steek eens uw licht op bij de "Noord Hinder". In het oranje een niet te missen schip die bijzonder in zijn soort en goed onderhouden is. Educatief voor scholen maar u kunt natuurlijk ook zelf eens gaan kijken.

User Rating: 4.35 ( 1 votes)

Reageren op dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Naast diverse stoomschepen mogen natuurlijk de stoommachines niet ontbreken op de Vestingdagen - Hellevoetsluis/NL
___ Beleef: Vestingdagen Hellevoetsluis
vr.17 Aug 2018 tot zo.19 Aug 2018 - ZH
In het derde weekend van augustus zal het weer drie dagen bruisen van de activiteiten in de Hellevoetse Vesting, want dan is het weer Vestingdagen Hellevoetsluis.
Evenement: AUG, Buiten, Evenement, Hellevoetsluis, Historie, Kinderen, Uitgelicht, Voorne-Putten
Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetslsuis/NL
___ Beleef: de Noord Hinder vol in het licht
wo.13 Dec 2017 tot zo.17 Dec 2017 - ZH
Een echt bijzonder unieke gelegenheid om het bekende Lichtschip 12 Noord Hinder te fotograferen. Vandaag is het schip weer eens helemaal verlicht.
Evenement: Binnen, Buiten, DEC, Hellevoetsluis, Kinderen, Uitgelicht, Voorne-Putten
2015-03 Kanonschoten ter gelegenheid van de Opening Koningskade (Hellevoetsluis)
___ Beleef: Kanonschieten Hellevoetsluis
zo.24 Sep 2017 - ZH
In Hellevoetsluis weerklinkt regelmatig de maritieme historie met daverende kanonsschoten op het Zuidfront.
Historisch beleefd: AUG, Hellevoetsluis, Historie, Voorne-Putten
Reeds voorbij
2013-10 Oude haven en Gemeentehuis (Hellevoetsluis)
___ Beleef: Open Monumentendag
za.9 Sep 2017 tot zo.10 Sep 2017 - ZH
Beleef: Open Monumentendag, Voorne-Putten is rijk aan monumenten en kent vele historisch objecten die ver terug gaan in de tijd. Ontdek de historie !
Historisch beleefd: Binnen, Brielle, Buiten, Hellevoetsluis, Historie, Museum, Oostvoorne, SEP, Themadag, Voorne-Putten
Reeds voorbij
Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetsluis/NL
___ Bezoek: Lichtschip 12 - de Noord Hinder
zo.1 Jan 2017 tot zo.31 Dec 2017 - ZH
Een echt bijzonder unieke gelegenheid is om het bekende Museumschip Lichtschip 12 de Noord Hinder te bezoeken. Steek daar je licht eens op!
Info-item: Hellevoetsluis, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
2012-05 Paddenstoelen? Inktzwammen in lentesfeer! (Rotterdam)
___ Agenda: Meer te doen in September
di.1 Sep 2015 tot wo.30 Sep 2015 - NL
Er is meer dan de vaste agenda items in de agenda van Meteo Hellevoetsluis. Meer te beleven en een aantal zijn zeker het apart nog even vernoemen waard.
Evenement: Binnen, Buiten, Culinair, Evenement, Kinderen, Natuur, SEP, Sport, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetslsuis/NL
___ Beleef: de Noord Hinder vol in het licht
wo.13 Dec 2017 tot zo.17 Dec 2017 - ZH
Een echt bijzonder unieke gelegenheid om het bekende Lichtschip 12 Noord Hinder te fotograferen. Vandaag is het schip weer eens helemaal verlicht.
Evenement: Binnen, Buiten, DEC, Hellevoetsluis, Kinderen, Uitgelicht, Voorne-Putten
2014-03 Eet en slaapruimte van de bemanning (De Buffel - Hellevoetsluis)
___ Beleef: Kerst op Museumschip de Buffel
za.16 Dec 2017 tot zo.17 Dec 2017 - ZH
Beleef het Ramschip de Buffel in kerstsfeer. Kom ook genieten op het bovendek met Glühwein, chocolademelk, erwtensoep en heerlijke wafels.
Historisch beleefd: Binnen, DEC, Evenement, Hellevoetsluis, Kinderen, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten
Wachten op het startschot - Nieuwjaarsduik - Hellevoetsluis/NL
___ Doen: Nieuwjaarsduik Hellevoetsluis
ma.1 Jan 2018 - ZH
Met de Nieuwjaarsduik Hellevoetsluis doet wij ook weeer mee op het kleine strandje bij Cape Helius. Uiteraard met een kopje warme erwtensoep.
Sportief en Actief: Buiten, Hellevoetsluis, JAN, Kinderen, Landelijk, Sport, Uitgelicht, Voorne-Putten
IJskoud de leukste deelnemers - Nieuwjaarsduik - Hellevoetsluis/NL
___ Doen: Nieuwjaarsduik Rockanje
ma.1 Jan 2018 - ZH
Met de Nieuwjaarsduik Rockanje kan je de eerste sprong van het jaar proberen in zee. Uiteraard met een kopje warme erwtensoep.
Sportief en Actief: Buiten, JAN, Kinderen, Landelijk, Rockanje, Sport, Uitgelicht, Voorne-Putten
Standbeeld Piet Heyn - de tijd vliegt - Rotterdam/NL
___ Hellevoetsluis onthaald Piet Hein en Zilvervloot
wo.10 Jan 2018 - ZH
Op 10 januari 1629 kwam Piet Hein in Hellevoetsluis aan wal om in Nederland als ware held onthaald te worden. Hij had immers de zilvervloot veroverd!
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, Historie, JAN, Voorne-Putten
2013-06 Meeuwen - vaste vrienden met de wind (Hellevoetsluis)
___ Viering: Kalknacht in Brielle
za.31 Mrt 2018 tot zo.1 Apr 2018 - ZH
Traditioneel worden in Brielle enkele huizen met kalk beklad met als ze het juist doen ludieke leuzen in voorbereiding op de 1-April viering.
Historisch beleefd: APR, Brielle, Historie, Kinderen, MRT, Uitgelicht, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- haven fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

Winterse zonsondergang aan het strand - Hellevoetsluis/NL

Overzicht Seizoenen op Datum in een Jaar

Vier seizoenen in een jaar, lente, zomer, herfst en winter. Ieder seizoen met eigen specifieke …