Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Historisch gezien >> Sas van Dirksland – Sluis naar het Verleden

Sas van Dirksland – Sluis naar het Verleden

Het Sas van Dirksland (anno 1791) - Dirksland/NL

Dat waren andere ge-tijden


Sluis naar het verleden - tussen Dirksland en het Haringvliet ligt het Sas van Dirksland. Deze sluis uit 1791 heeft tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw dienst gedaan als keer-, schut- en uitwateringssluis. Nadat de Deltawerken de getijden wegnamen, werd het Sas voor het scheepvaartverkeer overbodig.
Als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om te gaan kijken. Het Sas van Dirksland is een erg mooie locatie midden in de natuur van de polder.

Een Sluisje uit het verleden

Ook de aanliggende dijken lenen zich goed voor een wandeling of fietstocht. Daarbij, je kan aan de foto’s zien dat je er ook bij “slecht” weer eens moet gaan, het kan verrassend mooi foto’s opleveren.

The lockmaster's house - Sas van Dirksland (Dirksland/NL)

The lockmaster's house - Sas van Dirksland (Dirksland/NL)

The lockmaster's house - Sas van Dirksland (Dirksland/NL)

2005-12 Het Sas in de mist - sluis uit het verleden (Dirksland)

Wat is er allemaal te zien

Het is een boerderij van het type dwarshuisboerderij, waarvan de vorm rechthoekig is. Rechts van de deur heeft het een grote opkamer met kelder. De woonkamer met een raam bevindt zich links van de gang. Het woonhuis heeft een zadeldak, opgesloten tussen twee puntgevels en met schoorstenen bekroond. De schuur heeft de grote inrijdeuren aan de achterzijde.

Foto overzicht : De sluis. De dubbelkerende schutsluis dateert uit 1790-1791 en werd ontworpen en gebouwd door Teunis Blanken Jansz, de broer van de ingenieur van het Droogdok in Hellevoetsluis. In de loop van de eeuwen werd de sluis hersteld en verbeterd. De ebdeuren zijn inmiddels verdwenen.
- Dirksland fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Een stukje geschiedenis

Jarenlang werd de post via het Sas over het eiland verspreid. Vele landbouwproducten werden vanuit Dirksland verscheept en aan passagiers waren het veelal kooplieden en bodes die goederen en boodschappen overbrachten. Al gelijk vanaf de Franse Tijd was een bijbehorende veerdienst op het Sas belangrijk omdat het onderdeel vormde van de verbinding Den Briel – Vlissingen.

Vanaf 1790, toen het Dirkslandse Sas klaar was en er toen nog geen bruggen over de rivieren waren, kon men in de Franse Tijd via Flakkee van Holland naar Frankrijk reizen. Reisde je van Amsterdam of Den Haag naar het zuiden, dan moest men Maassluis de Maas overvaren naar het eiland Rozenburg. Daar vandaan vaarde je weer naar Voorne en Putten en van Hellevoetsluis vaarde je dan over het Haringvliet naar het Dirkslandse Sas. Van Flakkee ging de reis verder via de Galateesesluis bij Ooltgensplaat over het Volkerak naar Brabant en zo verder naar Frankrijk of anders.

Van Sluis naar Monument

In de loop van de negentiende eeuw werd in het Sashuis een telegraafkantoor gevestigd, zodat schippers hun komst in Dirksland konden melden. Later werd een draaibrug voor fietsers en voetgangers en lantaarns aan het sluisje toegevoegd. In 2001 is het huis gerenoveerd en sinds januari 2002 staat het Sas van Dirksland op de Nationale Monumentenlijst.

Mooi moment om te gaan?

Het is goed om een beetje kennis van je omgeving te hebben, zo ook om eens een stukje geschiedenis als dit te bekijken. Het omliggend gebied is leuk om een keertje met de fiets een rondje rijden. Het is natuurlijk een poldergebied dus herhalend voor het uitzicht en de omgeving kom je er niet.

Ik zou zeker eens gaan kijken,
Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Toch weer opgeknapt
    Het ligt een beetje afgelegen maar het is opvallend hoe het omliggend gebied toch steeds weer een stukje opgeknapt wordt. Betere fietspaden in de directe omgeving en het landschap meer natuurlijk inrichten. Nog wel een lange weg te gaan…
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Dierentuin en Attractiepark Parc Le Pal
___ Dagje: Attractiepark Parc Le Pal
Attractiepark en dierentuin Parc Le Pal is een bijzonder uitstapje als je in de Franse Auvergne bent. Mooi park en zeker voor ieder wat wils.
Info-item: Agenda, APR, AUG, Dieren, Frankrijk, JUL, JUN, Kinderen, MEI, Natuur, SEP, Themapark, Uitgelicht
2009-08 Foto-impressie Dierentuin Apenheul (Apeldoorn)
___ Dagje: Dierentuin de Apenheul
Apenheul in Apeldoorn - een dierentuin waar de grens tussen aap en mens nog maar heel dun is. Een mooi park waar om iedere hoek wel een aap te vinden is.
Info-item: APR, AUG, Dieren, JUL, JUN, Kinderen, MEI, Natuur, NOV, OKT, SEP, Uitgelicht
Dierentuin Dolfinarium Harderwijk mei-2008
___ Dagje: Dolfinarium Harderwijk
Flipper kijken en daarna lekker Paling eten in Harderwijk? Het Dolfinarium is niet alleen een dolfijnenshow maar ook een erg leuke en leerzame dierentuin.
Info-item: APR, AUG, Dieren, FEB, JUL, JUN, Kinderen, MEI, MRT, Natuur, OKT, SEP, Themapark, Uitgelicht
Soms maar schuifelen in Dierentuin Blijdorp ZOO - Rotterdam/NL
___ Dagje: Diergaarde Blijdorp
Een dagje naar Diergaarde Blijdorp is altijd leuk. Beleef de dierentuin door de seizoenen heen net zoals de natuur en de dieren dat doen.
Info-item: Binnen, Buiten, Dieren, JAAR, Kinderen, Natuur, Rotterdam, Uitgelicht
Ook de  dieren genieten van aangenaam weer - Safariepark Beekse Bergen/NL
___ Dagje: Safaripark Beekse bergen
Safaripark Beekse bergen is een belevenis apart. Gewoon in de dierentuin lopen maar nog leuker is een tochtje met de eigen auto tussen de dieren in. Leuk!
Info-item: Dieren, JAAR, Kinderen, Natuur, Uitgelicht
2005-09 Enorme Uilen op bezoek - Kinderboerderij Kerkestee (Hellevoetsluis)
___ Bezoek: Kinderboerderij De Kerkestee
Een regelmatig bezoek aan de Kinderboerderij is erg leuk en leerzaam voor kinderen. De leuke sfeer op Kinderboerderij de Kerkestee mogen ze niet missen.
Info-item: Buiten, Dieren, Hellevoetsluis, Kinderen, Natuur, Uitgelicht, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Goeree fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.