Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Natuurlijk leuk >> Spinsel of Stippenmot – rupsen plaag

Spinsel of Stippenmot – rupsen plaag

Onder een deken van Rupsen


Spinselmotrupsen - voordat er vlinders zijn hebben we eerst rupsen. Helaas bij de spinselmotrups in zeer grote getalen. Bomen zijn grijs of volledig ingepakt met een witte laag en het jonge frisse groen is verdwenen. In tegenstelling tot de Processierups kunnen ze geen echt kwaad ook omdat de meeste bomen zich daarna nog herstellen.

Spinselmotrupsen – Geen Gevaar voor uw Gezondheid

Voorlopig is het wel een naar gezicht, zelfs de prullenbak die een meter van de stam af staat is ook volledig gewebt! Het stond eerder zelfs in het AD dat we hier geteisterd worden door deze rupsen. Gelukkig is het niet de processierups, met de honderden webjes in de bomen hadden we wel degelijk een probleem gehad. Nu blijven we uit de buurt van dit soort verschijnselen, zeker als we niet weten wat het precies is.

Waarnemingen

Waarnemingen

 • 25-05-2018 – Hier en daar weer wat gezien, gelukkig niet zo heel sterk aanwezig.
 • 01-06-2017 – Dit jaar zijn we verschoond gebleven, tenminste geen waarnemingen in onze omgeving gezien.
 • 04-06-2015 – De frisse lente heeft ook zo zijn voordelen blijkt. We zien maar hier en daar wat rupsen in de bomen en struiken en niet zoveel als in voorgaande jaren. Of zou de gemeente preventief gesproeid hebben, lijkt mij niet waarschijnlijk.
 • 30-04-2014 – Het sproeien door de gemeente lijkt iets effect te hebben gehad. Er is nu maar één boom die volledig bedekt is. Verder lichte schade en plekken met rupsen.
 • 24-04-2014 – De eerste kluwen hangen al weer in de bomen en struiken. De gemeente heeft ook direct na onze melding een team gestuurd die grondig de wijk behandeld heeft. We wachten af of dit effect heeft.
 • 10-07-2013 – Kleine witte motjes fladderen door de wijk, maar een centimeter lang en gelukkig niet in die grote getalen als dat er rupsen te zien waren.
 • 09-07-2013 – De webben verteren al weer, kleine blaadjes worden alweer zichtbaar aan de voorheen nog kale takken. Volgend jaar maar kijken of we dit een beetje op tijd kunnen beteugelen.
 • 25-06-2013 – De rupsen zijn bijna allemaal veranderd in poppen, straks dus allemaal rondfladderende motjes..
 • 18-06-2013 – De bomen hebben ze goed te pakken. Enkele zijn helemaal verpakt in een verstikkend web en bladeren zijn verdwenen. Grote kluwen met rupsen krioelen in alle hoeken. De gemeente doet er in bestrijding nu niets meer aan omdat dat alleen zin heeft in het begin.
 • 10-06-2013 – Het leek er niet meer van te komen door het aanhoudend koude weer maar met die paar dagen warm weer is de “rupsenplaag” in een specifiek soort bomen weer volop aanwezig
 • 04-06-2012 – Wederom, grijze dekens sieren de omgeving
 • 30-05-2012 – Weer op diverse plaatsen. En ook dit jaar worden de bomen in onze wijk weer geteisterd door de spinselmotten. Het blijft een naar gezicht hoe het frissen groen van de bladeren in zeer korte tijd door een grijs deken vervangen zijn
 • 14-05-2011 – Een plaag van deze rupsen tast de bomen aan. Waar ik zelf niet zo blij mee ben is dat bij ons in de wijk de spinselmotrupsen massaal een plek hebben gevonden om te nestelen. Sommige bomen staan van top tot teen helemaal kaal en volledig ingekapseld door hun web. Volgens een meneer van de gemeente zijn deze rupsen het gevolg van de warme lente en zouden de bomen zich weer gaan herstellen als de rupsen zich veranderd hebben in poppen.

Om die reden toch maar even verder gevraagd aan mensen die er verstand van hebben en melding van gemaakt bij de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Er zal dan ingegrepen worden met bestrijding mits de rupsen nog in de beginfase zitten. Kwestie van op tijd melden dus.

Nu maar hopen dat Spiderthing weer snel voorbij is,
Maartje

 • Wist je dat?
 • Meer informatie
Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2013-06 Natuurlijke overlast met Spinselmotrupsen in de natuur (Hellevoetsluis)
___ Tijd van: Spinselmotrupsen
za.19 Mei 2018 tot do.7 Jun 2018 - NL
Nog zo'n lenteverschijnsel. Voordat er vlinders zijn hebben we eerst rupsen. Helaas bij de spinselmotrups soms in zeer grote getalen.
Natuurlijk gezien: Agenda, JUN, MEI, Natuur, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Bijzonderheden
 • Zie: “Waarnemingen”
  Lees meer door jaren heen onder het kopje “Waarnemingen” in dit artikel.
Meer informatie op internet
- natuur fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -
Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

2011-05 Foto-impressie Attractiepark - Disney Studios Paris (Chessy-FR)

Agenda Mei in Activiteiten Dagje Uit en Evenementen

Wat gaan we doen in de agenda van mei? Een gebeurtenis, evenement feestdag of dagje uit in dit overzicht is wellicht reden voor -weer- een mooie dag!