Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Natuurlijk leuk >> Spinsel of Stippenmot – rupsen plaag

Spinsel of Stippenmot – rupsen plaag

Onder een deken van Rupsen


Spinselmotrupsen - voordat er vlinders zijn hebben we eerst rupsen. Helaas bij de spinselmotrups in zeer grote getalen. Bomen zijn grijs of volledig ingepakt met een witte laag en het jonge frisse groen is verdwenen. In tegenstelling tot de Processierups kunnen ze geen echt kwaad ook omdat de meeste bomen zich daarna nog herstellen.

Spinselmotrupsen – Geen Gevaar voor uw Gezondheid

Voorlopig is het wel een naar gezicht, zelfs de prullenbak die een meter van de stam af staat is ook volledig gewebt! Het stond eerder zelfs in het AD dat we hier geteisterd worden door deze rupsen. Gelukkig is het niet de processierups, met de honderden webjes in de bomen hadden we wel degelijk een probleem gehad. Nu blijven we uit de buurt van dit soort verschijnselen, zeker als we niet weten wat het precies is.

Waarnemingen

Waarnemingen

 • 25-05-2018 – Hier en daar weer wat gezien, gelukkig niet zo heel sterk aanwezig.
 • 01-06-2017 – Dit jaar zijn we verschoond gebleven, tenminste geen waarnemingen in onze omgeving gezien.
 • 04-06-2015 – De frisse lente heeft ook zo zijn voordelen blijkt. We zien maar hier en daar wat rupsen in de bomen en struiken en niet zoveel als in voorgaande jaren. Of zou de gemeente preventief gesproeid hebben, lijkt mij niet waarschijnlijk.
 • 30-04-2014 – Het sproeien door de gemeente lijkt iets effect te hebben gehad. Er is nu maar één boom die volledig bedekt is. Verder lichte schade en plekken met rupsen.
 • 24-04-2014 – De eerste kluwen hangen al weer in de bomen en struiken. De gemeente heeft ook direct na onze melding een team gestuurd die grondig de wijk behandeld heeft. We wachten af of dit effect heeft.
 • 10-07-2013 – Kleine witte motjes fladderen door de wijk, maar een centimeter lang en gelukkig niet in die grote getalen als dat er rupsen te zien waren.
 • 09-07-2013 – De webben verteren al weer, kleine blaadjes worden alweer zichtbaar aan de voorheen nog kale takken. Volgend jaar maar kijken of we dit een beetje op tijd kunnen beteugelen.
 • 25-06-2013 – De rupsen zijn bijna allemaal veranderd in poppen, straks dus allemaal rondfladderende motjes..
 • 18-06-2013 – De bomen hebben ze goed te pakken. Enkele zijn helemaal verpakt in een verstikkend web en bladeren zijn verdwenen. Grote kluwen met rupsen krioelen in alle hoeken. De gemeente doet er in bestrijding nu niets meer aan omdat dat alleen zin heeft in het begin.
 • 10-06-2013 – Het leek er niet meer van te komen door het aanhoudend koude weer maar met die paar dagen warm weer is de “rupsenplaag” in een specifiek soort bomen weer volop aanwezig
 • 04-06-2012 – Wederom, grijze dekens sieren de omgeving
 • 30-05-2012 – Weer op diverse plaatsen. En ook dit jaar worden de bomen in onze wijk weer geteisterd door de spinselmotten. Het blijft een naar gezicht hoe het frissen groen van de bladeren in zeer korte tijd door een grijs deken vervangen zijn
 • 14-05-2011 – Een plaag van deze rupsen tast de bomen aan. Waar ik zelf niet zo blij mee ben is dat bij ons in de wijk de spinselmotrupsen massaal een plek hebben gevonden om te nestelen. Sommige bomen staan van top tot teen helemaal kaal en volledig ingekapseld door hun web. Volgens een meneer van de gemeente zijn deze rupsen het gevolg van de warme lente en zouden de bomen zich weer gaan herstellen als de rupsen zich veranderd hebben in poppen.

Om die reden toch maar even verder gevraagd aan mensen die er verstand van hebben en melding van gemaakt bij de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Er zal dan ingegrepen worden met bestrijding mits de rupsen nog in de beginfase zitten. Kwestie van op tijd melden dus.

Nu maar hopen dat Spiderthing weer snel voorbij is,
Maartje

 • Wist je dat?
 • Meer informatie
Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2013-06 Natuurlijke overlast met Spinselmotrupsen in de natuur (Hellevoetsluis)
___ Tijd van: Spinselmotrupsen
za.19 Mei 2018 tot do.7 Jun 2018 - NL
Nog zo'n lenteverschijnsel. Voordat er vlinders zijn hebben we eerst rupsen. Helaas bij de spinselmotrups soms in zeer grote getalen.
Natuurlijk gezien: Agenda, JUN, MEI, Natuur, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Bijzonderheden
 • Zie: “Waarnemingen”
  Lees meer door jaren heen onder het kopje “Waarnemingen” in dit artikel.
Meer informatie op internet
- natuur fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -
Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Winterse zonsondergang aan het strand - Hellevoetsluis/NL
___ Beleef: De Natuur in Februari
za.1 Feb 2020 tot vr.28 Feb 2020 - NL
Sneeuwklokjes, narcissen en krokussen in bloei in het Voornse Duin. Alles lijkt in de natuur nu extra donker en grauw. De laatste restjes loof verteren nu snel tot een voedzame...
Weerkundig Diversen: Agenda, FEB, Natuur
Dit jonge geitje heet "Ahhhh"- op Geitenboerderij de Mekkerstee - Ouddorp/NL
___ Beleef: Jonge Geitjes op de Mekkerstee
za.1 Feb 2020 tot wo.25 Mrt 2020 - ZH
Even een bezoekje aan de Mekkerstee in Ouddorp bij de pasgeboren kleine geitjes kijken en daarna een pannenkoek eten.
Natuurlijk gezien: Agenda, APR, Binnen, Dieren, FEB, Goeree, Kinderen, MRT, Natuur, Ouddorp, Uitgelicht
2003-03 Lammetjes staan weer in de Wei (Vierpolders)
___ Beleef: De Natuur in Maart
zo.1 Mrt 2020 tot di.31 Mrt 2020 - NL
De eerste bloemen volop in bloei en overal weer bladknoppen en bloesem. Zodra vrieskou weg is komen de molshopen weer in het land en merels beginnen weer fluitend met het...
Weerkundig Diversen: Agenda, Natuur
Een kleurexplosie die lente heet - Walem/NL
___ Seizoen: Begin Meteorologische Lente
zo.1 Mrt 2020 - NL
De Meteorologische Seizoenen beginnen iedere drie maanden op de eerste van de maanden maart, juni, september en december.
Natuurlijk gezien: Agenda, Landelijk, MRT, Natuur, Seizoenen, Uitgelicht
Zomer- en Wintertijden op de Klok
___ Weer: Zomertijd - de klok een Uurtje vooruit
zo.29 Mrt 2020 - NL
Zomertijd! De Klok gaat weer één uur vooruit om 02:00 naar 03:00 uur. In de ochtend en avond kunnen we weer langer van het licht genieten.
Natuurlijk gezien: Agenda, Landelijk, MRT, Natuur, Seizoenen, Uitgelicht
2006-07 De natuur met bloemen in volle kleur en bloei (Luzy Bourgogne FR)
___ Bezoek: Kom In De Kas 2020
za.4 Apr 2020 tot zo.5 Apr 2020 - NL
Kom in de Kas op Voorne-Putten is een unieke gelegenheid om bij boer of tuinder eens rond te kunnen kijken. Veel te zien, ruiken en proeven. Beleef het.
Natuurlijk gezien: Agenda, APR, Culinair, Kinderen, Natuur, Uitgelicht, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

Op de Nieuwjaarsduik een frisse start van het nieuwe jaar - Hellevoetsluis/NL

Nieuwjaarsduik in Hellevoetsluis

Ieder jaar op het strand van Hellevoetsluis de inmiddels traditionele Nieuwjaarsduik. Met iedere keer meer deelnemers en toeschouwers een leuk evenement.