Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Recreatie en Sportief >> Euro Space Center – ruimtelijk bekeken

Euro Space Center – ruimtelijk bekeken

Enorme raketmotoren - Euro Space Center/BE

One Small Step for Man...


Ruimte Exploratie en Astronauten - Het Euro Space Center is bijzonder in zijn soort. Het laat die vele onderwerpen zien die in de ruimtevaart zelfs nog een beetje ongewoon zijn. Vaak zijn het technologische hoogstandjes die onze kennis verder brengt dan alleen dat wat we op de aarde zien. Hoe ze dat doen en wat ze erbij gebruiken kan je hier bekijken en zelfs ook beleven. Al is het alleen maar om ook eens een ruimteraket van heel dichtbij te kunnen bekijken.

Space – A New Frontier!

De meest bijzondere omgeving waarin wij als mens ons begeven is wel de ruimte. Is het niet zoals veelal met een ruimtetoestel of satelliet dan gaan er wel regelmatig ook mensen mee de ruimte in. Ruimtereizen met alle wonderen, ontdekkingen maar vooral Het onbekende in handbereik. Het is een heel bijzonder onderwerp waarvoor Belgie een heus Euro Space Center beschikbaar heeft waar de vele aspecten van ruimtevaart op een indrukwekkende manier gepresenteerd worden.

Ruimteraketten, Astronauten en nog veel meer

Op het buitenterrein zie je al enige modellen maar ook originele ruimtevaart spullen liggen en staan. Ruimteraketten van enorme omvang waarbij je oog in oog staat met de imposante raketmotoren, satellieten, enige landingsmodules en meer. Het gebouw oogt ook als een modern space center, je ziet het verrast verschijnen als je op de nabijgelegen snelweg rijdt.

NASA Skylab Space Station model - Euro Space Center (Transinne/BE)

Europa 2 space rocket Rolls-Royce RZ-2 engines - Euro Space Center (Transinne/BE)

Europa 2 space rocket - Euro Space Center (Transinne/BE)

Europa 2 space rocket - Euro Space Center (Transinne/BE)

De Expositie en astronautenschool

Binnen begint eigenlijk het echte werk, met een koptelefoon ga je op pad door het complex en zie en leer je over de diverse aspecten van de ruimtevaart die er te zien zijn. Veel verwijst natuurlijk naar het Europees samenwerkingsverband ESA en de diverse lanceringen die de Ariane raket al verzorgd heeft. Ook werken wij nu samen met andere landen zoals Rusland en Amerika in gezamenlijke ruimtevaart programma’s.

Het complex staat vol met vele grote modellen waarvan Skylab en natuurlijk de Spaceshuttle de topstukken zijn. Meer bijzonder is dat je hier enige dagen naar school kan. Je verblijft op het terrein en overdags worden in diverse trainingsruimtes bijna dezelfde oefeningen gedaan als dat astronauten moeten doen. Je ziet groepjes jongeren en een docent oefenen met de moonwalk en de oriëntatie test. De laatste laat je maag tollen bij het zien. Een soort draaimachine laat de inzittende in alle kanten draaien terwijl de inzittende ondertussen iets moet opschrijven op een papier tijdens deze oefening. Het lijkt mij een unieke gebeurtenis voor die mensen die hieraan mee mogen doen.

Foto overzicht: Euro Space Center – machtig om te zien!
- Euro Space Center fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

De expositie is ook leuk om te zien. Vele aspecten uit de ruimtevaart worden uitgelegd en de getoonde objecten zijn veelal van enorme omvang. Skylab toont al erg groot totdat je de Space Shuttle in de grote hal ziet staan die echt enorm is. Het is en ziet er allemaal echt uit en bijna geen detail blijft niet getoond. Leerzaam is hoe men laat zien wat er in de ruimtevaart voor onze aarde is gedaan. Bodemonderzoek, uiteraard het weer maar ook die vele andere zaken die met goed beheer en kennis van ons milieu te maken hebben. Men kijkt vanuit de ruimte naar de aarde waarop met speciale camera’s veel te zien is. Het meest belangrijke onderdeel in de ruimtevaart laten ze uiteraard niet zien omdat dit activiteiten van defensie zijn (spionage satellieten, observatie van de aarde op een niveau waarbij ze zelfs een schoen nog kunnen zien staan vanuit de ruimte).

Tot slot de souvenir winkel waar tal van leuke ruimtevaart artikelen worden verkocht. Jouw kans een echt NASA overall te kopen bijvoorbeeld of andere meer standaard spullen zoals een mok of bouwpakket. Het stripverhaal van Kuifje (Tin-Tin) “Mannen op de maan” is de Belgische bestseller en voor vele mensen erg bekend.

Ga ook eens kijken, er is ruimte genoeg.
Richard

  • Wist je dat?
  • Meer informatie
Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Ruimteraketten expositie - Euro Space Center/BE
___ Dagje: Euro Space Center
Beleef Euro Space Center. Alles in het thema van de ruimtevaart. Wandel in de Ruimte, bekijk echte raketten, even naast de Space Shuttle staan.
Historisch beleefd: Archief, Binnen, Historie, JAAR, Kinderen, Themapark, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Bijzonderheden
  • Ruimtevaart wisselend actueel
    Nu de Spaceshuttle niet meer in gebruik is lijkt het of die spectaculaire gebeurtenissen in de ruimte verleden tijd zijn. Niets is minder waar, met regelmaat zie je zoals de landing van Rosetta na tien jaar reizen ergens heel ver weg in de ruimte. Wellicht is bemand niet zo heel erg nodig meer, schiet men een brok techniek in de ruimte die we vanaf de ruimte besturen.
Meer informatie op internet
- Belgie fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -
Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Dierentuin en Attractiepark Parc Le Pal
___ Dagje: Attractiepark Parc Le Pal
Attractiepark en dierentuin Parc Le Pal is een bijzonder uitstapje als je in de Franse Auvergne bent. Mooi park en zeker voor ieder wat wils.
Info-item: Agenda, APR, AUG, Dieren, Frankrijk, JUL, JUN, Kinderen, MEI, Natuur, SEP, Themapark, Uitgelicht
Walibi - watergevecht voor de echt warme dag - Biddinghuizen/NL
___ Dagje: Attractiepark Walibi Holland
Een erg leuk attractiepark Walibi Holland. Een pretpark met voor iedereen wel wat te beleven.
Info-item: APR, AUG, Biddinghuizen, Buiten, JUL, JUN, Kinderen, MEI, OKT, SEP, Uitgelicht
Altijd weer sprookjesachtig mooi in de Efteling - Kaatsheuvel / NL
___ Dagje: Attractiepark De Efteling
Ieder kind springt een gat in de lucht als de Efteling het plan van de dag is. De Efteling is een klassieker voor alle leeftijden in Nederland.
Info-item: JAAR, Kaatsheuvel, Kinderen, Themapark, Uitgelicht
   Einde overzicht   

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.