Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Evenement >> Tijd voor: de Druivenpluk
2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)

Tijd voor: de Druivenpluk

2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)
___ Tijd voor: de Druivenpluk
vr.14 Sep 2018 tot zo.30 Sep 2018 - (onbevestigd) Frankrijk Agenda, Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
Niet meer Actueel
Meer informatie en foto's in onderstaand artikel
Zie ook: Druivenpluk - Vendageur met Secateur gezocht
Er is een meer uitgebreid artikel en deze bevat meer informatie in dit onderwerp, vaak voorzien van meer foto's, links, tips, ruimte voor reactie's en meer...
Klik op de titel om het te bekijken

Deze activiteit in het kort

Tijd voor: de Druivenpluk

Smakelijk

De meest zuidelijke landen zijn al eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, er moet gewerkt worden! Een enorme groep mensen trekt naar de vele wijnboeren om te helpen bij de jaarlijkse druivenpluk. Veelal best zwaar en intensief werk waarbij de vendangeurs (druivenplukkers) gewapend met een “secateur” (soort snoeischaar) de bijbehorende dragers met manden vol druiventrossen aan het werk zetten.

Het is een korte periode waarin aaneengesloten gewerkt zal worden als het weer het toelaat maar ook als het opvolgend slecht weer blijft. Van dure tot slobberwijn doorloopt met hetzelfde oude proces. De Druivenpluk, uiteraard vaak met de hand en de bekende schaar, de secateur. Dan verzamelen, schoonmaken, ontstelen, persen, filteren om vervolgens in de vele cuves te belanden.

Wanneer kan je druiven plukken?

In de groeiperiode is er natuurlijk gesnoeid en gekrent om de druiventros die ruimte te geven die het nodig heeft. Uiteraard moeten de druiven rijp zijn. Gewoon even zelf controleren of de smaak goed van smaak is. Het rijpen van druiven is afhankelijk van het weer, het nodige zonlicht maakt de benodigde suikers aan. Pluk ze niet te laat want wespen zijn er ook gek op of anders barst je druif wel open van rijpheid. Er zijn tal van druivensoorten en hieronder een lijstje van de diverse druivensoorten en de doorgaans bijbehorende plukperiode waarin men de druiven kan oogsten.

Druivensoort Plukperiode
Boskoops Glorie half september / half oktober
Brant half september / half oktober
Dornfelder half september / half oktober
Dunkelfelder half augustus / half september
Frankenthaler half oktober
Glenora begin september / half oktober
Huxelrebe half september / half oktober
Leon Millot half september / half oktober
Palatina eind september / begin oktober
Rembrant half september / half oktober
Rondo eind september / begin oktober
Salome eind september / begin oktober
Siegerrebe begin augstus
Witte van Laan half september / half oktober

Daarna is het wachten, eerst persen, mixen, overhevelen en meer om vervolgens geduldig af te wachten of het concentraat van de zomer van dat jaar tot een mooie fles wijn omgetoverd zal zijn.


Wijngaarden en Wijnhuis Chateau de Meursault - Meursault/FR

Wachten op Vendageur met Secateur - Wijndomein Vier Ambachten - Biert-Simonshaven/NL

Wijngaard - Wijndomein Vier Ambachten - Biert-Simonshaven/NL

2014-08 Eindeloze, ongehavende, rijeen met druivenranken (Grand Est/FR)

2002-08 Proost! - wijn proeven bij Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2004-08 Schitterend uitzicht op Chevrey Chambertin (Bourgogne)





Meer informatie?

Klik op een label voor meer agenda
Agenda, Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
Dit onderwerp in Google bekijken
Zoek: Tijd voor: de Druivenpluk
Meer weten?
Wiki - vaktermen in de oenologie.
Meer weten?
Druif - Wikipedia.
(Meteo Agenda: 7801)

Meer van deze activiteiten in de Agenda?

Verdere activiteiten in de agenda. Wat is actueel of binnenkort te zien, doen, beleven..

- Druiven fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
  • Agenda: Smakelijk?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Oesters, een echte specialieit en delicatesse. Restaurant BRU17 Habraken - Bruinisse/NL
___ Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse
zo.1 Jan 2017 tot di.31 Dec 2030 - ZL
In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit.
Info-item: Culinair, Uitgelicht
Stellendam Eten bij Habraken Mosselen en Vis
___ Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam
ma.2 Jan 2017 tot di.31 Dec 2030 - ZH
Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan.
Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht
Maskers - Carnaval zoals in Italie met Smaak en Stijl - Haarzuilens/NL
___ Proef: Italië in Smaak & Stijl - indoor editie
za.1 Dec 2018 tot zo.2 Dec 2018 - UT
Het Evenement Italië in Smaak en Stijl,. het lekkerste, beste, mooiste en nieuwste uit Italië. Optredens, modeshows, workshops, lezingen en proeverijen.
Smakelijk: Binnen, Culinair, DEC, Evenement, Themadag, Uitgelicht, Utrecht
   Einde overzicht   
- Wijn fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

Bloemen sieren de tuin weer - Hellevoetsluis/NL

Bloemen in de Natuur – kleurrijk leven

Bloemen in de natuur, echt iets om van te genieten. Het hele jaar door te zien in de meest fantastische kleuren, vormen en in some heel tere samenstelling.