Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Evenement >> Proef: Vlaggetjesdag – weer nieuwe Haring
Beeld op de boulevard "De Haringeter" (Tom Otterness)- Scheveningen/NL
Beeld op de boulevard "De Haringeter" (Tom Otterness)- Scheveningen/NL

Proef: Vlaggetjesdag – weer nieuwe Haring

Beeld op de boulevard "De Haringeter" (Tom Otterness)- Scheveningen/NL
___ Proef: Vlaggetjesdag – weer nieuwe Haring
za.13 Jun 2020 - (suggestie) Landelijk NL Agenda, Culinair, Evenement, JUN, Landelijk, Themadag, Uitgelicht
Niet meer Actueel
Meer informatie en foto's in onderstaand artikel
Zie ook: Vlaggetjesdag en Hollandse Haring Parties
Er is een meer uitgebreid artikel en deze bevat meer informatie in dit onderwerp, vaak voorzien van meer foto's, links, tips, ruimte voor reactie's en meer...
Klik op de titel om het te bekijken
Deze activiteit in het kort

Proef: Vlaggetjesdag – weer nieuwe Haring

Smakelijk

Vlaggetjesdag is de dag van de Maatjesharing, de eerste Hollandse Nieuwe. Van oorsprong is Vlaggetjesdag de dag voorafgaand aan Pinksteren waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven lagen om daarna op 15 juni (Buisjesdag) uit te varen. Tegenwoordig is deze dag juist de komst van de “Hollandse Nieuwe”, echter sinds 2006 rond de tweede zaterdag in juni omdat de vis minimaal 16% vet moet bevatten. De visveiling van het eerste vaatje “Hollandse Nieuwe” (met ca. 45 haringen) brengt nu bijna € 100 000 op waarbij de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken.

Daarna is de haring op vele plaatsen in het land te koop, kraampjes sieren de straten, vlaggetjes, vismeisjes, wie verkoopt de lekkerste en meer. Er zijn er genoeg verkrijgbaar dus u vist heus niet achter het net!

Haring (Clupea harengus)

Een vette vis rijk aan omega 3-vetzuren, erg gezond en al sinds begin 17e eeuw populair in de visserij. Naast de vele vormen waarin haring verkrijgbaar is begint direct na de vangst bij “Maatjesharing” ofwel “Hollandse Nieuwe” de bereiding, het “Haringkaken”. De kieuwen, een deel van de ingewanden en de keel worden verwijderd zodat de vis kan ontbloeden en het vlees blank van kleur blijft. De alvleesklier blijft hierbij zitten en de vrijgekomen enzymen werken in op het vlees waardoor deze de typische haringsmaak, geur en zachte textuur krijgt. Na de vis gekaakt en gezouten is wordt deze ingevroren omdat in een haring soms ook de schadelijke haringworm parasiet voorkomt. Na aankoop worden de haringen uit de hand (het Haringhappen) gegeten. Ongeveer 90% van de gevangen haring wordt overigens in Denemarken en Noorwegen tot vismeel verwerkt.

(jaarlijks – op de tweede zaterdag in juni)


Verse Haring met uitjes en brood - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

Geen vreemde vogels bij z'n Haringkraam - Buitenhof (The Hague/NL)

2017-03 Beelden op de Boulevard - Scheveningen/NL

SprookjesBeelden aan Zee (anno 2004) by Tom Otterness - Museum Beelden aan Zee (Scheveningen/NL)

SprookjesBeelden aan Zee (anno 2004) by Tom Otterness - Museum Beelden aan Zee (Scheveningen/NL)

Gespot - de jury van de Haringtest! - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

Verse Haring met uitjes en brood - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

Verse Haring met uitjes en brood - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

Haring? Keep it Cool, keep it Fris - Hollandse Nieuwe (Brielle/NL)

Verse Haring met uitjes en brood - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

En zo vis je achter het net - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

Maxima - de koningin onder de vis - Hollandse Nieuwe (Hellevoetsluis/NL)

2008-05 Dieren in Dierentuin Dolfinarium (Harderwijk)





Meer informatie?

Klik op een label voor meer agenda
Agenda, Culinair, Evenement, JUN, Landelijk, Themadag, Uitgelicht
Dit onderwerp in Google bekijken
Zoek: Proef: Vlaggetjesdag – weer nieuwe Haring
Meer weten?
Vlaggetjesdag Scheveningen.
Meer weten?
Vlaggetjesdag - Wikipedia.
(Meteo Agenda: 7472)

Meer van deze activiteiten in de Agenda?

Verdere activiteiten in de agenda. Wat is actueel of binnenkort te zien, doen, beleven..

- Vissen fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
  • Agenda: Smakelijk?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Oesters, een echte specialieit en delicatesse. Restaurant BRU17 Habraken - Bruinisse/NL
___ Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse
In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit.
Info-item: Culinair, Uitgelicht
Stellendam Eten bij Habraken Mosselen en Vis
___ Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam
Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan.
Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht
   Einde overzicht   
- Eten fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

The Art of a being Outside - just add some French coffee, a crispy Croissant and the local newspaper. Enjoy! - (2017-07 Monpazier/FR)

Agenda Juli in Activiteiten Dagje Uit en Evenementen

Juli, de maand van zomervakantie en genieten van het zomerse weer. Extreme warmte of zomerse regen vaak malen we er niet om omdat we heerlijk vrij zijn.