Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Evenement >> Tijd voor: plukken van de Druiven
2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)

Tijd voor: plukken van de Druiven

2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)
___ Tijd voor: plukken van de Druiven
vr.1 Sep 2017 tot za.30 Sep 2017 - (onbevestigd)
Frankrijk
Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
(begint over 10 dagen en eindigt over 39 dagen)
Meer informatie en foto's in onderstaand artikel
Zie ook: Druivenpluk - Vendageur met Secateur gezocht
Er is een meer uitgebreid artikel en deze bevat meer informatie in dit onderwerp, vaak voorzien van meer foto's, links, tips, ruimte voor reactie's en meer...
Klik op de titel om het te bekijken
Deze activiteit in het kort

Tijd voor: plukken van de Druiven

Smakelijk

De meest zuidelijke landen zijnal eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, er moet gewerkt worden! Een enorme groep mensen trekt naar de vele wijnboeren om te helpen bij de jaarlijkse druivenpluk. Veelal best zwaar en intensief werk waarbij de vendangeurs (druivenplukkers) gewapend met een secateur (soort snoeischaar) de bijbehorende dragers met manden vol druiventrossen aan het werk zetten.

Het is een korte periode waarin aaneengesloten gewerkt zal worden als het weer het toelaat maar ook als het opvolgend slecht weer blijft. Van dure tot slobberwijn doorloopt met hetzelfde oude proces. De Druivenpluk, uiteraard vaak met de hand en de bekende schaar, de secateur. Dan verzamelen, schoonmaken, ontstelen, persen, filteren om vervolgens in de vele cuves te belanden.

Wanneer kan je druiven plukken?

In de groeiperiode is er natuurlijk gesnoeid en gekrent om de druiventros die ruimte te geven die het nodig heeft. Uiteraard moeten de druiven rijp zijn. Gewoon even zelf controleren of de smaak goed van smaak is. Het rijpen van druiven is afhankelijk van het weer, het nodige zonlicht maakt de benodigde suikers aan. Pluk ze niet te laat want wespen zijn er ook gek op of anders barst je druif wel open van rijpheid. Er zijn tal van druivensoorten en hieronder een lijstje van de diverse druivensoorten en de doorgaans bijbehorende plukperiode waarin men de druiven kan oogsten.

Druivensoort Plukperiode
Boskoops Glorie half september / half oktober
Brant half september / half oktober
Dornfelder half september / half oktober
Dunkelfelder half augustus / half september
Frankenthaler half oktober
Glenora begin september / half oktober
Huxelrebe half september / half oktober
Leon Millot half september / half oktober
Palatina eind september / begin oktober
Rembrant half september / half oktober
Rondo eind september / begin oktober
Salome eind september / begin oktober
Siegerrebe begin augstus
Witte van Laan half september / half oktober

Daarna is het wachten, eerst persen, mixen, overhevelen en meer om vervolgens geduldig af te wachten of het concentraat van de zomer van dat jaar tot een mooie fles wijn omgetoverd zal zijn.


2015-12 Het gevoel van winter met een glas warme Glühwein (Delft)

2015-07 Een mooie Rosé - bijna als een kunstwerk in je hand (Saint-Avit-Rivière/FRA)

2015-05 Lekker wijntje - Restaurant "Bie de Tantes" (Eys)

2015-04 Met pasen proeven we weer het goud van de zon (Hellevoetsluis)

2014-08 Vele wijngaarden links maar ook rechts hoor (Aquitaine-FR)

2014-08 Nog even en dan zal de druivenpluk beginnen (Chateau Monbazilac/FR)

2014-08 Wijngaard van Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2014-08 Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2014-08 Culinaire specialiteiten van Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2013-08 Een lange rij glazen wacht op de degustation bij Mercier (Epernay-FR)

2013-08 Een lange rij glazen wacht op de degustation bij Mercier (Epernay-FR)

2013-08 Detail van "Le Grand Foudre" van Mercier (Epernay-FR)

2013-04 Smakelijk uit eten bij Visrestaurant BRU17 (Bruinisse)

2012-07 Romeinse god Bacchus - Cave de Sylla (Apt)

2010-05 Moët - al in het verre verleden bekend bij de heren van het goede leven (Epernay-FR)

2010-05 Een lange rij glazen wacht op de degustation bij Moët (Epernay-FR)

2002-08 Proost! - wijn proeven bij Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2013-08 Champagne Castellane (Épernay/FRA)


Meer informatie?

Klik op een label voor meer agenda
Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
Dit onderwerp in Google bekijken
Zoek: Tijd voor: plukken van de Druiven
Meer weten?
Wiki - vaktermen in de oenologie.
Meer weten?
Druif - Wikipedia.
(Meteo Agenda: 7801)

Actueel weersvooruitzicht Frankrijk


Meer van deze activiteiten in de Agenda?

Wellicht heb je ook interesse voor de verdere activiteiten die in de agenda gepland staan. Er is immers altijd wel wat te doen, te beleven of een bijzondere gebeurtenis in de agenda nu actueel of in het vooruitzicht.

- Druiven fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
  • Agenda: Smakelijk
  • Agenda: Frankrijk?

Meer Activiteiten en informatie in de Agenda
In de Agenda zijn vaak specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum en tijden, informatie links en verdere informatie. Wellicht ook leuk om te weten en handig om te bekijken.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)
___ Tijd voor: plukken van de Druiven
vr.1 Sep 2017 tot za.30 Sep 2017 - FR
De meest zuidelijke landen zijn al eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, Bij de vele wijnboeren begint de jaarlijkse druivenpluk.
Smakelijk: Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
Maskers - Carnaval zoals in Italie met Smaak en Stijl - Haarzuilens/NL
___ Proef: Italië in Smaak & Stijl - indoor editie
za.28 Okt 2017 tot zo.29 Okt 2017 - UT
Het Evenement Italië in Smaak en Stijl,. het lekkerste, beste, mooiste en nieuwste uit Italië. Optredens, modeshows, workshops, lezingen en proeverijen.
Smakelijk: Binnen, Culinair, Evenement, OKT, Themadag, Uitgelicht, Utrecht
2013-04 Smakelijk uit eten bij Visrestaurant BRU17 (Bruinisse)
___ Proef: Beaujolais Primeur
do.16 Nov 2017 - FR
De eerste flessen van dit jaar worden vrijgegeven op de derde donderdag van november.
Smakelijk: Culinair, NOV, Uitgelicht
2014-05 Foto impressie Italie Smaak en Stijl Evenement (Haarzuilens)
___ Proef: Italië in Smaak & Stijl in Kasteel Haarzuilens
vr.1 Jun 2018 tot zo.3 Jun 2018 - UT
Het Evenement Italië in Smaak en Stijl,. het lekkerste, beste, mooiste en nieuwste uit Italië. Optredens, modeshows, workshops, lezingen en proeverijen.
Smakelijk: Buiten, Culinair, Evenement, Haarzuilens, MEI, Themadag, Uitgelicht
   Einde overzicht   

Meer Activiteiten en informatie in de Agenda
In de Agenda zijn vaak specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum en tijden, informatie links en verdere informatie. Wellicht ook leuk om te weten en handig om te bekijken.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Op 11 november 28 1688 gaat Willem III bij Hellevoetsluis aan boord voor de invasie van Engeland
___ Vloot Willem-III bij Hellevoetsluis (1688)
za.11 Nov 2017 - ZH
De enorme invasievloot voor het havenhoofd van Hellevoetsluis, Willem III vertrekt naar Engeland op 11 november 1688.
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, Historie, NOV, Voorne-Putten
   Einde overzicht   
- Wijn fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

Bloemen sieren de tuin weer - Hellevoetsluis/NL

Bloemen in de Natuur – kleurrijk leven

Pluk de Dag maar Pluk geen Bloem Bloemen zijn er voor ons allemaal om van …