Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Weer >> Weerbericht >> Winter van 1963 – die barre winter

Winter van 1963 – die barre winter

De Koudste Winter ooit?


Koud? De Winter van '63, die was pas koud! - Alweer een winter van meer dan vijftig jaar geleden. Met huivering al zo vaak gehoord en zelfs in tekst gelezen. Die oerkoude barre winter van '63, de winter van 1962 op 1963 dus. Extreem koud en een overmaat aan winters weer. Was dat nou wel zo? Of waren er ook kwakkelweer periodes in die winter.

Winter 1962-1963: oei, wat was dat bar en boos

De door de wat ouderen onder ons met vrees aangehaalde barre winter van 1962-1963. Was die nu zo extreem of juist veranderlijk? Er waren in die winter welgeteld 5 koudegolven maar dan wel afgewisseld door periodes met dooi zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien.


Winter 1962-1963 temperatuurverloop tussen 28 nov.-5 mrt. (Bron: KNMI)

Periodes van Kwakkelweer?

Gaat het vriezen of blijft het dooien? U kent die periodes in de winter wel maar wat is kwakkelweer eigenlijk?

Het KNMI schrijft hier het volgende over:
“Kwakkelweer is in de regel onbestendig veranderlijk weer met temperaturen rond het vriespunt. ’s Nacht lichte vorst van hooguit enkele graden onder nul en overdag lichte dooi met hooguit enkele graden boven nul. Een winter zonder aanhoudende kou maar met afwisselend vorst en dooi wordt een kwakkelwinter genoemd”.

Foto overzicht: over de jaren heen hebben we aardig wat sneeuwfoto’s. Maar eigenlijk, valt het best wel mee.
- Sneeuw fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Het was dus koud, maar niet zo koud 😉
Maartje

  • Wist je dat?
  • Meer informatie
Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

Bijzonderheden
  • Minder koude winters?
    De afgelopen jaren heeft de winter ons niet echt meer zo getroffen, de laatste jaren zelfs heel matig. Volgens mij komt er gewoon weer een periode dat we buiten bibberen van een koude winter. Opwarming van de aarde kan gewon een periode van meerdere jaren zijn waarin de temperatuur in de seizoenen anders dan gebruikelijk is.
Meer informatie op internet
- Sneeuw fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -
Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

Hellevoetsluis Sneeuw 10-feb-2013

Agenda Februari in Activiteiten Dagje Uit en Evenementen

Wat gaan we doen in de agenda van februari? Een gebeurtenis, evenement feestdag of dagje uit in dit overzicht is wellicht reden voor -weer- een mooie dag!