Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Weer >> Weerbericht >> Zoomer 2011: Bar ende Boosch!

Zoomer 2011: Bar ende Boosch!

Als we Zomer 2011 nu eens Zoomer noemen


Dichterlijke vrijheid in het Weer - de zomer van 2011 was met afstand de barste en koudste zomer in vele tientallen jaren. Na een zeer zonnige en warme lente kwam het vanaf juni bijna nergens meer tot standvastig zomerweer. Verslagen van ooggetuigen, dagboeken en meetreeksen van weeramateurs laten een niet mis te verstaan beeld zien: het moet hels zijn geweest!
Op 29 april 2011 kreeg Buisman een koninklijke onderscheiding; hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (bron: Wikipedia)

De Zomer van 2011 historisch bekeken

Waarom laat de onderstaande tekst zien, weer eens wat anders dan het doorgaans bericht en verslag.

April en mei brachten ons land nochtans warm en droog zomers aandoend weer, getuige dit geschrift uit Den Haag.

Aldus Jan Buisman

Uit: Jan Buisman jr. – Extreme zomers in de 21e eeuw.

“Welck een prachtig weder vandhaag
bekoort onsch allen in Den Haag
Dit schoone schynen mag lange duuren
Doch vreesch ik dat we t ‘szomersch verzuuren”

In Haarlem moet het maandenlang volstrekt droog zijn geweest:

“Ach ende weeklaagh, t zit niet mede
het drooghe weder is de rheede
Vant veele niezschen en hoeschten
en ik myn pluuf stofvrij moet poetschen!”

In mei bleef het grotendeels droog, al schijnt het niet overal even warm te zijn geweest, zoals getuigt uit deze aantekeningen uit Damwoude:

“Terwyl t Vrythof onder hitte zucght
is de lente hier een kluchgt
Hier zit ick in de skoone Fryske Woude
zelfsch by t vhuur te rillen van de khoude!”

Vanaf juni nemen ook de neerslaghoeveelheden geleidelijk toe, terwijl wind en temperatuur een dalende tendens schijnen te laten zien. Desondanks komt het sporadisch nog tot zomers weer, zo werd er in onder andere Amsterdam, Venray, Workum en Utrecht gewag gemaakt van “ondraaglycke temperathuuren”, “schmeltend aschfalth” , en “viezsche, ranzighe Hitte, welck sigh in den ganzen jaar nogh zoo boude nogh niet vertoond had!”

Zware buien vallen er ook regelmatig, vooral in en rondom Doetinchem, getuige dit relaas:

“Helpt! Helpt! Kind’ren en wyfen zoeckt een veilig oord! Helpt den weerloozsche arme weerman, die zyn kantoor ende werckpleck niet verlaaten kan, weegens den zeer forsch vallende nederschlagen, die zyn geschtel geeselen!!

In juli gaat het van kwaad naar erger. Het warmtegetal valt in het niet bij dat van april, temperaturen en weerbeeld doen eerder aan herfst denken. Hellevloedsluis heeft maar liefst 12 keer te kampen met dijkdoorbraken en overstromingen (“De poolitie stondt erbyde ende keeck ernaar”) en in Arnhem werd het donderend geraas van de aanzwellende Veluwse beken een bekend geluid.
Heel bar en boos moet het in Leiden zijn geweest, waar de zon, volgens de overlevering, sinds april niet meer geschenen zou hebben:

“Welck een weder onsch de climatooloogische zoomer onsch te bieden heeft is beneeden elck pyl. Zelden hebben wy de soep zoo koude gegheeten, een reegelrechte wanvertooning! Zelfsch met drie jaschen, een bontmantel en vyf paar handschoenen isch de Coude ondraaghlyck!”

Niet overal schijnt het zo koud te zijn geweest, zo waagden in Zwijndrecht de mensen zicht nog tot ver na middernacht op straat, getuige een harde en wekenlang durende verhitte strijd tussen de politie en de Tokkies en Glückers.

Het zware zomerweer eiste nogal slachtoffers: zo werd een Oostendse weeramateur die een vreugdedans deed bij een aanstormend onweer door een plaatsgenoot met een pan op zijn hoofd geslagen, werden vier Zoetermeerse weeramateurs bovenop hun 74 verdiepingen tellende flat door een bliksemschicht geraakt en zijn enkele Achterhoekse en Limburgse weeramateurs na het achternazitten van een naar het oosten wegtrekkend onweer nooit meer teruggekeerd. De zomer van 2011 was verreweg de koudste en natste zomer die de 21e eeuw ooit gekend heeft!

Jorrit uit Amsterdam schreef dit prachtige stukje op het weerforum ‘weerwoord.be’ over de zomer tot nu toe. Geweldig toch? Zo zijn er wel meer stukjes te vinden die mensen over het weer schrijven, veelal omdat ze het weer toch wel iets geweldigs vinden.

Over Jan Buisman

Maar wie is nou Jan Buisman? Jan Buisman is een begrip in de ‘weerwereld’ in Nederland en omstreken. Na zijn opleiding aan de Christelijke Kweekschool te Den Haag was Buisman verscheidene jaren onderwijzer. Op latere leeftijd ging hij in Amsterdam aardrijkskunde en geschiedenis studeren en in 1968 haalde hij zijn doctoraalexamen historische geografie. Buisman stond 28 jaar voor de klas en schreef een twintigtal boeken.

Na zijn pensionering zette hij zich aan zijn grote werk: de omvangrijke serie Duizend jaar wind en water in de Lage landen, die uiteindelijk acht delen moet gaan beslaan. Vijf delen zijn verschenen (oktober 2007), het zesde wordt in 2011 verwacht. In deze serie boeken behandelt Buisman vanaf 763 van jaar tot jaar de weersomstandigheden in Nederland en België en verre omstreken. Uit de meest diverse bronnen weet hij weergegevens op te diepen. Zo kan men via Buisman vrijwel van elk jaar sinds 763 nagaan hoe de weersomstandigheden in dat jaar waren.
Soms tot op de dag nauwkeurig. De boekenreeks verschijnt in nauwe samenwerking met het KNMI in De Bilt en wordt uitgegeven door uitgeverij Van Wijnen. In maart 2011 verscheen een soort ‘tussendeel’ in de reeks, dat de honderd hoogtepunten uit de weergeschiedenis van Nederland beschrijft: Extreem weer! Een canon van weergaloze winters & zinderende zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden.

Mooi artikel toch?
Maartje

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Schrijven is een kunst
    Het mooie aan deze tekst is dat het laat zien hoe sierlijk een tekst kan zijn. Geschreven vanuit een geheel andere gezichtshoek en een heel andere achtergrond. Je zal maar zo kunnen schrijven en dichten.

Wat vinden wij ervan?

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2014-04 Met het kasteel in de mist of is het een sprookje? (Efteling Kaatsheuvel)
___ Beleef: Dag van het Kasteel
ma.24 Mei 2021 - NL
Het is op de Dag van het Kasteel ieder jaar weer een ander thema. Vele kastelen zijn deze dag te bezichtigen en Nederland heeft er meer dan we denken. Voorne-Putten...
Historisch beleefd: Agenda, Binnen, Buiten, JUN, Landelijk, Museum
Reeds voorbij
Spiegel Engelse Vlaggenschip HMS Royal - veroverd door Michiel de Ruyter
___ Beleef: Nationale Museumweek
ma.19 Apr 2021 tot zo.25 Apr 2021 - NL
Museumweek in Nederland, maak op een bijzondere wijze kennis met een museum bij u in de buurt.
Evenement: Agenda, APR, Historie, Landelijk, Museum, Themadag
Reeds voorbij
2013-10 Oude haven en Gemeentehuis (Hellevoetsluis)
___ Beleef: Open Monumentendag
za.19 Sep 2020 tot zo.20 Sep 2020 - ZH
Beleef: Open Monumentendag, Voorne-Putten is rijk aan monumenten en kent vele historisch objecten die ver terug gaan in de tijd. Ontdek de historie !
Historisch beleefd: Agenda, Binnen, Brielle, Buiten, Hellevoetsluis, Historie, Museum, Oostvoorne, SEP, Themadag, Voorne-Putten
Reeds voorbij
Informatiecentrum Futureland of buiten met de rondvaartboot - Maasvlakte II/NL
___ Ontdek: FutureLand Fossielendag
ma.27 Jan 2020 - ZH
Futureland en strandvondsten? Een dagje met lezingen, workshops en meer over fossielen die in dit gebied gevonden zijn. Je maakt kennis met onze oudheid.
Natuurlijk gezien: Agenda, Historie, JAN, Kinderen, Museum, Natuur, Voorne-Putten
Reeds voorbij
Terug in de tijd in het Spoorwegmuseum - Utrecht/NL
___ Dagje: Spoorwegmuseum - Winter Station
Het Spoorwegmuseum in winterse sferen. Aanschouw de treinen, sfeer van trein en perron, met animatie en verkenning waarbij winter een traktatie is.
Info-item: Agenda, Binnen, DEC, Evenement, JAN, Kinderen, Museum, Themadag, Themapark, Uitgelicht, Utrecht
Reeds voorbij
American Cars and Classics met mooie Oldtimers in de binnenstad - Brielle/NL
___ Beleef: American Cars & Classics
zo.1 Sep 2019 - ZH
American Cars & Classics met erg mooie historische auto's te bewonderen in de Brielse of in Hellevoetsluis.
Historisch beleefd: Agenda, AUG, Brielle, Historie, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

- Zomerseizoen fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

2012-10 Schitterende opkomst van de zon (Zwartewaal)

Kortste Dag en Midwinter Winterwende

De dag van de Zonnewende, Winter Solstice en kortste dag van jaar. Een belangrijk moment in het weer waarbij we weer op weg gaan naar meer daglicht.