Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Culinair en Smakelijk >> Druivenpluk – Vendageur met Secateur gezocht

Druivenpluk – Vendageur met Secateur gezocht


Lente en Zomer in je Hand


Van druif naar wijn - ieder jaar is er weer de druivenpluk (vendange). Vele mensen plukken met de hand de rijpe druiven, vervolgens in de druivenpers om daarna langs cuve, wijnvat en fles als wijn in je glas te verschijnen.
Met de maand september en oktober is de pluk van de druiven voor een nieuw wijnjaar in volle gang. Wij merken er niet zo veel van maar op de wijngaarden is het een drukte van belang.

De Wereld van Druiven en Wijn

Als eerste stap oogsten vele plukkers de druiven waarna nog vele handelingen volgen. Zo ook bij Ilja Gort die daar leuk verslag van doet op de Slurp website.

Wachten op Vendageur met Secateur - Wijndomein Vier Ambachten - Biert-Simonshaven/NL

2014-08 Eindeloze, ongehavende, rijeen met druivenranken (Grand Est/FR)

2014-08 Vele wijngaarden links maar ook rechts hoor (Aquitaine-FR)

2014-08 Nog even en dan zal de druivenpluk beginnen (Chateau Monbazilac/FR)

2014-08 Wijngaard van Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2014-08 Wijngaard van Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2014-08 Vele wijngaarden met nog veel meer druiven (Aquitaine-FR)

2014-08 Vele wijngaarden met nog veel meer druiven (Aquitaine-FR)

2014-08 Sporen van de Tour de France (Aquitaine/FR)

Zien, Ruiken, Proeven maar ook Voelen

Helaas weten wij in Nederland niet beter dan dat de Wijn in een fles zit. Daar komt het wel een beetje op neer. Wijn is echter veel meer dan dat, het begint op de wijngaard tot uiteindelijk in je glas. Daar zit zoveel tussen dat ik dat niet in één artikeltje kan beschrijven om die reden eerst maar een stukje over de plukperiode van de druiven.

Dit lees je dus ook in de artikelen van Ilja Gort, veelal artikelen van luchtige inhoud maar als het om het weer en de druif gaat is het even serieus.

Foto overzicht: Druiven en wijngaarden. Een heel andere groene wereld dan ons Nederlands boerenlandschap, strakke lijnen met allemaal druiveranken. Grotendeels vaak met de hand en de schaar bijgehouden.
- Druiven fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

De Natuur Begint met de Wijn!

Zo typerend voor een echte wijn, zonder kunstmatige ingrepen, is hoe het verloop van de lente, zomer en een stukje herfst zijn geweest. De invloed die het weer heeft op een wijntros is van invloed op de kwaliteit van de druif en dat laat zich proeven in de wijn. Zonder kunstmatige ingrepen is specifieke wijn dan te proeven in verschillende smaakvarianten. Je proeft het jaar en in mijn optiek proef je de echte wijn.

- Wijnhuis fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Zal het weer een goed wijnjaar worden?

Wat is dan goed? De lente in Nederland was droog en warm maar de fruittelers melden een rijke en goede oogst. De zomer echter in Frankrijk was voor grote delen nou ook niet echt best en heeft wel degelijk invloed gehad op de wijndruif. Dit zal de smaak gaan bepalen voor dit jaar. Aan u de beoordeling of u de smaak van dit jaar wel of minder lekker zal vinden. Je proeft in ieder geval bij een natuurlijke wijn het seizoen van dat jaar.

Het is nog even wachten op de Primeur en wijnen van dit jaar op goede rijpheid maar ik ga ze toch echt wel lekker proeven!

Alvast Chin-Chin,
Maartje

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Niet alle druiven halen de wijnfles
    Druiven groeien in de open natuur, zon, wind, regen en andere weersomstandigheden hebben vrij spel. De soms zo typerende hagel die in augustus kan vallen laat dan ook soms hele oogsten verdwijnen. Zelfs nog in de korte plukmaand kan regen en droogte bepalend zijn voor het uiteindelijke suikergehalte van het sap.
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Wijn is een sieraad

Het lang het ook zal duren tot de wijn rijp is het blijft altijd een mooi verhaal. Zolang de wijn in mijn glas maar geen sprookje is

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Reageren op dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)
___ Tijd voor: de Druivenpluk
vr.14 Sep 2018 tot zo.30 Sep 2018 - FR
De meest zuidelijke landen zijn al eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, Bij de vele wijnboeren begint de jaarlijkse druivenpluk.
Smakelijk: Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Oesters, een echte specialieit en delicatesse. Restaurant BRU17 Habraken - Bruinisse/NL
___ Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse
zo.1 Jan 2017 tot di.31 Dec 2030 - ZL
In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit.
Info-item: Culinair, Uitgelicht
Stellendam Eten bij Habraken Mosselen en Vis
___ Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam
ma.2 Jan 2017 tot di.31 Dec 2030 - ZH
Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan.
Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht
Er liggen weer mooie Pompoenen en Kalabassen in de winkels - Hellevoetsluis/NL
___ Eten bij: Serdar Bakkerij en Supermarkt
ma.1 Jan 2018 tot di.31 Dec 2030 - ZH
Serdar Bakkerij en Mini Supermarkt is een klasse apart. Brood, delicatessen, voedingsmiddelen maar vooral het groente en fruit is heerlijk.
Info-item: Archief, Culinair, Hellevoetsluis, Uitgelicht, Voorne-Putten
___ Eten bij: TW-ICE - ijsjes pannenkoeken en meer
ma.1 Jan 2018 tot ma.31 Dec 2018 - ZH
In Brielle kan je bij TW-ICE terecht voor huisgemaakt ijs van verse melk maar ook pannenkoeken tot complete speciale maaltijden. Smakelijk en leuke winkel.
Info-item: Archief, Brielle, Culinair, JAAR, Voorne-Putten
Vogels zien duidelijk echt alles - Hellevoetsluis/NL
___ Agenda: Meer te doen in September
za.1 Sep 2018 tot di.18 Sep 2018 - NL
Er is meer dan de vaste agenda items in de agenda van Meteo Hellevoetsluis. Meer te beleven en een aantal zijn zeker het apart nog even vernoemen waard.
Evenement: Binnen, Buiten, Culinair, Evenement, Kinderen, Natuur, SEP, Sport, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten
2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)
___ Tijd voor: de Druivenpluk
vr.14 Sep 2018 tot zo.30 Sep 2018 - FR
De meest zuidelijke landen zijn al eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, Bij de vele wijnboeren begint de jaarlijkse druivenpluk.
Smakelijk: Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
   Einde overzicht   

- Frankrijk fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

Winterse zonsondergang aan het strand - Hellevoetsluis/NL

Overzicht Seizoenen op Datum in een Jaar

We kennen de Meteorologische en Astronomische seizoenen, lees meer op welke dag, tijd en datum deze beginnen en weer eindigen.