Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Culinair en Smakelijk >> Druivenpluk – Vendageur met Secateur gezocht

Druivenpluk – Vendageur met Secateur gezocht


Lente en Zomer in je Hand


Van druif naar wijn - ieder jaar is er weer de druivenpluk (vendange). Vele mensen plukken met de hand de rijpe druiven, vervolgens in de druivenpers om daarna langs cuve, wijnvat en fles als wijn in je glas te verschijnen.
Met de maand september en oktober is de pluk van de druiven voor een nieuw wijnjaar in volle gang. Wij merken er niet zo veel van maar op de wijngaarden is het een drukte van belang.

De Wereld van Druiven en Wijn

Als eerste stap oogsten vele plukkers de druiven waarna nog vele handelingen volgen. Zo ook bij Ilja Gort die daar leuk verslag van doet op de Slurp website.

Een wereld beroemde druif - Chateau de Meursault - Meursault/FR

2015-10 De herfst - als schilder op wijnbladeren (Mechelen)

2015-09 Wachten op Vendageur met Secateur - Wijndomein Vier Ambachten (Biert-Simonshaven)

2015-08 Druiven rijpen al een beetje (Hellevoetsluis)

2014-08 Eindeloze, ongehavende, rijeen met druivenranken (Grand Est/FR)

2014-08 Vele wijngaarden links maar ook rechts hoor (Aquitaine-FR)

2014-08 Nog even en dan zal de druivenpluk beginnen (Chateau Monbazilac/FR)

2014-08 Wijngaard van Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2014-08 Wijngaard van Chateau Monbazillac (Aquitaine/FR)

2014-08 Vele wijngaarden met nog veel meer druiven (Aquitaine-FR)

2014-08 Vele wijngaarden met nog veel meer druiven (Aquitaine-FR)

2014-08 Sporen van de Tour de France (Aquitaine/FR)

Zien, Ruiken, Proeven maar ook Voelen

Helaas weten wij in Nederland niet beter dan dat de Wijn in een fles zit. Daar komt het wel een beetje op neer. Wijn is echter veel meer dan dat, het begint op de wijngaard tot uiteindelijk in je glas. Daar zit zoveel tussen dat ik dat niet in één artikeltje kan beschrijven om die reden eerst maar een stukje over de plukperiode van de druiven.

Dit lees je dus ook in de artikelen van Ilja Gort, veelal artikelen van luchtige inhoud maar als het om het weer en de druif gaat is het even serieus.

Foto overzicht: Druiven en wijngaarden. Een heel andere groene wereld dan ons Nederlands boerenlandschap, strakke lijnen met allemaal druiveranken. Grotendeels vaak met de hand en de schaar bijgehouden.
- Druiven fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

De Natuur Begint met de Wijn!

Zo typerend voor een echte wijn, zonder kunstmatige ingrepen, is hoe het verloop van de lente, zomer en een stukje herfst zijn geweest. De invloed die het weer heeft op een wijntros is van invloed op de kwaliteit van de druif en dat laat zich proeven in de wijn. Zonder kunstmatige ingrepen is specifieke wijn dan te proeven in verschillende smaakvarianten. Je proeft het jaar en in mijn optiek proef je de echte wijn.

- Wijnhuis fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Zal het weer een goed wijnjaar worden?

Wat is dan goed? De lente in Nederland was droog en warm maar de fruittelers melden een rijke en goede oogst. De zomer echter in Frankrijk was voor grote delen nou ook niet echt best en heeft wel degelijk invloed gehad op de wijndruif. Dit zal de smaak gaan bepalen voor dit jaar. Aan u de beoordeling of u de smaak van dit jaar wel of minder lekker zal vinden. Je proeft in ieder geval bij een natuurlijke wijn het seizoen van dat jaar.

Het is nog even wachten op de Primeur en wijnen van dit jaar op goede rijpheid maar ik ga ze toch echt wel lekker proeven!

Alvast Chin-Chin,
Maartje

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Niet alle druiven halen de wijnfles
    Druiven groeien in de open natuur, zon, wind, regen en andere weersomstandigheden hebben vrij spel. De soms zo typerende hagel die in augustus kan vallen laat dan ook soms hele oogsten verdwijnen. Zelfs nog in de korte plukmaand kan regen en droogte bepalend zijn voor het uiteindelijke suikergehalte van het sap.
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Wijn is een sieraad

Het lang het ook zal duren tot de wijn rijp is het blijft altijd een mooi verhaal. Zolang de wijn in mijn glas maar geen sprookje is

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Reageren op dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2007-07 Eerste kennismaking met een wijngaard (Chateau Clos de Vougeot/FR)
___ Tijd voor: plukken van de Druiven
vr.1 Sep 2017 tot za.30 Sep 2017 - FR
De meest zuidelijke landen zijn al eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, Bij de vele wijnboeren begint de jaarlijkse druivenpluk.
Smakelijk: Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Heerlijke Oesters en meer bij BRU17 - Bruinisse/NL
___ Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse
zo.1 Jan 2017 tot zo.31 Dec 2017 - ZL
In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit.
Info-item: Culinair, Uitgelicht
Er liggen weer mooie Pompoenen en Kalabassen in de winkels - Hellevoetsluis/NL
___ Eten bij: Serdar Bakkerij en Supermarkt
zo.1 Jan 2017 tot zo.31 Dec 2017 - ZH
Serdar Bakkerij en Mini Supermarkt is een klasse apart. Brood, delicatessen, voedingsmiddelen maar vooral het groente en fruit is heerlijk.
Info-item: Culinair, Hellevoetsluis, Uitgelicht, Voorne-Putten
2014-02 Eten - toch altijd weer iets feestelijk (Hellevoetsluis)
___ Eten bij: TW-ICE - ijsjes pannenkoeken en meer
zo.1 Jan 2017 tot zo.31 Dec 2017 - ZH
In Brielle kan je bij TW-ICE terecht voor huisgemaakt ijs van verse melk maar ook pannenkoeken tot complete speciale maaltijden. Smakelijk en leuke winkel.
Info-item: Archief, Brielle, Culinair, JAAR, Voorne-Putten
Stellendam Eten bij Habraken Mosselen en Vis
___ Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam
ma.2 Jan 2017 tot zo.31 Dec 2017 - ZH
Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan.
Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht
2013-12 De Oliebollentest - die doe je toch gewoon thuis! (Hellevoetsluis)
___ Proef: Oliebollen en Appelflappen Tijd
wo.1 Nov 2017 tot zo.31 Dec 2017 - ZH
Een goede oliebol is een kunst, de beste oliebol staat in de krant en de lekkerste oliebol maakt je toch gewoon thuis? Laat het je smaken, maak ze zelf!
Info-item: Culinair, DEC, NOV, Uitgelicht
2006-07 De natuur met bloemen in volle kleur en bloei (Luzy Bourgogne FR)
___ Bezoek: Kom In De Kas 2018
za.7 Apr 2018 tot zo.8 Apr 2018 - NL
Kom in de Kas op Voorne-Putten is een unieke gelegenheid om bij boer of tuinder eens rond te kunnen kijken. Veel te zien, ruiken en proeven. Beleef het.
Natuurlijk gezien: APR, Culinair, Kinderen, Natuur, Uitgelicht, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Frankrijk fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Maartje

Al vele jaren gefascineerd door het Weer en enthousiast actief in de weer. Lees mee in mijn passie voor het Weer zodat je altijd weet waar en wanneer de zon schijnt.

Meer lezen?

Winterse zonsondergang aan het strand - Hellevoetsluis/NL

Overzicht Seizoenen op Datum in een Jaar

Vier seizoenen in een jaar, lente, zomer, herfst en winter. Ieder seizoen met eigen specifieke …