Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Culinair en Smakelijk >> Trappisten Abdij van Orval – Gezegend Bier en Kaas

Trappisten Abdij van Orval – Gezegend Bier en Kaas

Abbaye d'Orval - (Est.1070) a Cistercian monastery founded in 1132 in the Gaume region of Belgium and is located in Villers-devant-Orval, part of Florenville in the province of Luxembourg. The abbey is well known for its history and spiritual life but also for its local production of the Trappist beer Orval and a specific cheese - Florenville/BE

Bier door de tijden heen


Abdij van Orval - even een bezoek aan dit mooie authentieke klooster in de directe omgeving van Florenville. Het is gelegen in het gebied de Gaume. Onderdeel van de provincie Luxemburg in het zuid-oosten van België.
Gewoon uit de toeristenfolders kan je de Abbaye d’Orval als een dagje kiezen…

Abbaye d’Orval – Brouwerij in Belgische stijl

De belangrijkste reden was de aanwezigheid van een imposante ruine en de aanwezigheid van bijzondere bedrijvigheid. Het vermaarde Orval Bier en de bijbehorende Kaas was eveneens reden om het hart van deze twee heerlijke producten eens op de plaats van origine te bekijken. Een plaats van eeuwenoude historie nog altijd volledig in bedrijf.

Meer te zien dan een Kerk en een Brouwerij

Als ze nu in de folder zetten, ruine, brouwerij. historie, kaasmakerij en nog een aantal bijzondere feiten dan is dat voor ons genoeg reden om hier toch eens een bezoek aan te wagen. Zo vaak kom je dergelijke authentieke lokaties niet tegen. Deze behoren bijna tot een zeldzaamheid.

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Versailles of the monasteries (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Versailles of the monasteries (Abbaye d'Orval)

Versailles of the monasteries (Abbaye d'Orval)

Versailles of the monasteries (Abbaye d'Orval)

Versailles of the monasteries (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Cistercian monastery ruins (Est. 1132) (Abbaye d'Orval)

Wat is er allemaal te zien

Eigenlijk een beetje te veel om op te noemen, het is een groot complex en er is best veel activiteit. Niet alles is open of toegankelijk voor het publiek daarom beperken wij ons even tot wat wij er over kunnen vertellen. Er staat tenslotte toch zo veel goede informatie uit eerste hand direct op de bijbehorende website.

De Ruine

Heel indrukwekkend om te zien was de wat verder op het landgoed gelegen enorme ruine. Restanten van een door brand en plundering verwoeste abdij staan verspreid als stille getuigen over het terrein. Het terrein is goed beloopbaar en biedt tal van mooie aangezichten dan wel mooie doorkijkjes. Zeker op de dag dat wij er waren, redelijk dichte mistslierten over het terrein maakte het wat meer historisch. Het spel van mist, gebouwen en de kleuren van de herfst paste in een in een beeld van een ijke maar zeer bewogen historie. Na de grote brand heeft de lokatie een tijd dienst gedaan als steengroeve en wellicht is dat de reden waarom er zo weinig losse brokstukken nog op het terrein liggen.

Foto overzicht: Abdij van Orval. Een heel bijzondere lokatie, zeker de ruine, groot, imposant en met mistig weer een speeltuin voor met je camera.
- Orval fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Al met al een mooie wandeling waarin best veel te zien is als je soms daar ook even de tijd voor neemt om de omgeving wat meer in je op te nemen. Stel je de oude omgeving eens voor. De oude kruidentuin, de enorme zuilen, de afgebrokkelde muren, in oorspronkelijke staat had dit een zeer mooie maar vooral imposante en omvangrijke lokatie geweest. En dat, zo verborgen in deze Belgische heuvels. Ook wel de Abdij Notre Dame d’Orval, al heel lang ook wel het Versailles onder de kloosters.

Een stukje geschiedenis van Orval

In 1070 vestigden zich Italiaanse monniken in het graafschap Chiny in België. De bouw van een kerk en een klein dorpje was kort daarvoor begonnen. Dit groeide uit tot een cisterciënzers gemeenschap. Rond 1252 werd het klooster, wat nu nog te bezichtigen is als een imposante ruine, vernield door een brand (zo ook de gemeenschap van Orval). De wederopbouw eerst van deze gemeenschap en vervolgens de diverse gebouwen nam ongeveer 100 jaar in beslag. Het is tot op heden actief bewoond gebleven en men kan er zelf te gast zijn.

Mathilde van Toscane en de naam Orval

Mathilde van Toscane vond haar verloren trouwring hier terug want als bij wonder kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep: “Dit is waarlijk een gouden dal!” (Latijn: aurea Vallis), vandaar Orval.

Mooi moment om te gaan?

Ach het is zo’n leuk uitstapje, dat kan eigenlijk wel in ieder seizoen. Mooiste is natuurlijk als het buiten wat minder weer is. Het museum is namelijk voor het grootste deel overdekt en verwarmd dus zelfs een regenachtige dag kan nog leuk worden. Met een beetje mazzel kan je direct voor de ingang van het museum de auto parkeren.

Ik zou zeker eens gaan kijken,
Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Pak eens wat vaker een Belgische – Er zijn er zo ontzettend veel verschillende dat als je vandaag zou beginnen kan je over tien jaar nog een nieuwe ontdekken. Veel van die bierensoorten zijn heel bijzonder, in smaak, samenstelling of het glas wat er het mooist bij past. Proost alvast!
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Proost en laat het smaken

Bier van Orval is wel één van de betere Belgische bieren waarvan er toch vele honderden soorten zijn. De historie van bier gaat ver terug in de tijd maar hopelijk ook in de toekomst. Zeker als ze op ambachtelijke wijze samengesteld zijn.

User Rating: Be the first one !
[spider_facebook id="1"]

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

- Belgie fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.