Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Evenementen >> Voorne in Stelling – militaire historie

Voorne in Stelling – militaire historie

De vereniging "Keep them Rolling" (KTR) aanwezig met veel WO-II materieel en manschappen voor ieder te bezichtigen

Militaire Historie van Voorne


Zoals wij vroeger verdedigd werden - een jaarlijks evenement waarbij het militaire verleden van Voorne centraal staan. Vestingwerken, bunkers, kanonnen en zeehelden maar vooral kennis maken met de rijke historie van onze regio.
Hellevoetsluis staat bekend als een vestingstad, imposante wallen omgeven een aanzienlijk gebied om de oude haven waarbinnen diverse fortificaties te zien zijn.

Meer dan alleen de Vesting

Fort Haarlem, de bunkers en diverse kanonnen herinneren aan een militair verleden. Het betreft hier de diverse verdedigingswerken die op Voorne te vinden of anders in historie te vertellen zijn. Het evenement “Voorne in Stelling” laat de bezoeker op een aangename manier kennismaken met dit verleden. Niet alleen in Hellevoetsluis maar ook in de plaatsen Brielle en Oostvoorne.

Hellevoetsluis – een veel rijkere historie

Eigenlijk zie je maar een fractie van het verleden van Hellevoetsluis. Voorheen was het een marinehaven die ver tot in het verleden reikt. Bijna alle beroemde maritieme leiders hebben Hellevoetsluis wel bezocht of zelfs als thuishaven gehad. Wellicht kunnen ze bij dit evenement die historie nog wat meer uitlichten omdat de huidige onderwerpen meer de laatste honderd jaar beslaat.

Foto overzicht : Voorne in Stelling
Nu hebben de Britten en Amerikanen wel geen vaste plaats gehad in Hellevoetsluis maar het is toch bijzonder om de klassieke voertuigen bij het Fort te zien staan. In de geschiedenis stond hier wel degelijk de duitse bezetter waarvan nog een enkele bunker te zien is en de reden is waarom aan één zijde van de haven alle huizen opnieuw gebouwd moesten worden.
- Hellevoetsluis fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -

Er is genoeg te doen!

Op diverse plaatsen in Hellevoetsluis maar ook verder op Voorne zijn activiteiten georganiseerd die leerzaam maar vooral ook leuk voor kinderen zijn.

Er zijn gratis rondleidingen, re-enactment met het Arsenaal, soldaten uit de eerste wereld oorlog. De vereniging “Keep them Rolling” laat je een aantal legervoertuigen bezichtigen uit de tweede wereld oorlog. Verder is er ook extra sfeer met muziek van de Andrew Darlings, een big band met drie dames, contrabas, drum en gitaar met muziek geïnspireerd op de Nederlandse Andrew Sisters. Vrolijke swingmuziek dus uit de 40′er en 50′er jaren.

Ook leuk voor de kinderen

Er zijn ook diverse gratis kinderactiviteiten in en om Fort Haerlem: schieten met katapulten, een touwbrug beklimmen, je kan een “Topsecret Voorne in Stelling” opdrachtboekje halen en je missie starten. Schminken of ga wat leuks knutselen (boot in fles, knopen maken, bootjes maken of gewoon kleuren). Je leest meer en hoe laat in het programma.

Mooi moment om te gaan?

Het weer moet wel een beetje meezitten maar als het warm is kan je op genoeg momenten even in de schaduw staan en anders wel natuurlijk lekker één van de gezellige terrasjes pakken in het Oude Dorp.

Zie voor verdere informatie de “Voorne in Stelling” informatie site. Leuk uitje waarbij je ook met de kinderen in het Pinksterweekend een erg leuk uitje aan hebt.

Als het er is zou ik zeker een keer gaan kijken,
Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • 07-06-2014 De nadruk lag wat meer op de afgelopen 100-jaar. Zal met de Koningskade erbij wel anders worden.
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Beleef de Voornse Historie

Toch goed als iemand je wat meer verteld en je net even wat verder mag kijken. Leerzaam zeker, en toch leuk als je wat van de historie van Voorne kent?

User Rating: 4.03 ( 2 votes)
[spider_facebook id="1"]

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
De vereniging "Keep them Rolling" (KTR) aanwezig met veel WO-II materieel en manschappen voor ieder te bezichtigen
___ Beleef: Voorne in Stelling
za.30 Mei 2020 - ZH
Voorne in Stelling, vele activiteiten die op een aangename manier een kijkje bieden in het militair verleden van Voorne. Uniek maar ook leuke gelegenheid!
Historisch beleefd: Agenda, Brielle, Hellevoetsluis, Historie, JUN, Oostvoorne, Themadag, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetsluis/NL
___ Bezoek: Lichtschip 12 - de Noord Hinder
Een echt bijzonder unieke gelegenheid is om het bekende Museumschip Lichtschip 12 de Noord Hinder te bezoeken. Steek daar je licht eens op!
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
2013-10 Aankomst Museumschip De Buffel - Droogdok Jan Blanken (Hellevoetsluis)
___ Bezoek: Museumschip de Buffel
Museumschip de Buffel - een leuk uitje naar een echt pantserschip? Neem een kijkje in dit historische schip aan de Koningskade in Hellevoetsluis.
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, Historie, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
2012-01 De moderne Milieustraat voor alle afval (Hellevoetsluis)
___ Even langs: Mileustraat en GFT Depot Hellevoetsluis
Mileustraat Hellevoetsluis - de enige juiste plaats om zelf afval af te voeren. Netjes en handig gesorteerd voor een goed milieu!
Info-item: Archief, Hellevoetsluis, JAAR, Uitgelicht, Voorne-Putten
2005-09 Enorme Uilen op bezoek - Kinderboerderij Kerkestee (Hellevoetsluis)
___ Bezoek: Kinderboerderij De Kerkestee
Een regelmatig bezoek aan de Kinderboerderij is erg leuk en leerzaam voor kinderen. De leuke sfeer op Kinderboerderij de Kerkestee mogen ze niet missen.
Info-item: Buiten, Dieren, Hellevoetsluis, Kinderen, Natuur, Uitgelicht, Voorne-Putten
Er liggen weer mooie Pompoenen en Kalabassen in de winkels - Hellevoetsluis/NL
___ Eten bij: Serdar Bakkerij en Supermarkt
Serdar Bakkerij en Mini Supermarkt is een klasse apart. Brood, delicatessen, voedingsmiddelen maar vooral het groente en fruit is heerlijk.
Info-item: Archief, Culinair, Hellevoetsluis, Uitgelicht, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Hellevoetsluis fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.