Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Evenementen >> Bevrijdingsfestival – Battle Of Brielle

Bevrijdingsfestival – Battle Of Brielle

Military camp with lots to see. Soldiers, military transport, and freedom ;-) - Liberation Festival / Brielle/NL

Het is alweer meer dan 70 jaar geleden


Festival in het thema van de Bevrijding, Dag van de Helden en Bevrijdingsdag - in Brielle laat men weer uitgebreid de historie zien, dit keer in het thema van herdenking en bevrijdingsdag. Het is een meerdaags evenement waarin delen van die historie herleven en ieder een voorzichtig kijkje biedt.
Brielle organiseert jaarlijks het Bevrijdingsfestival in dit thema waar vrede en vrijheid maar ook geschiedenis de boventoon voeren…

Nederland – toen de tijd anders beleefd werd

In de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5-mei is het tijd voor aandacht aan deze periode van oorlog. Toch altijd weer een herinnering aan een bijzondere gebeurtenis en periode. Mensen in jaren-40 kleding, vele soldaten, voertuigen en andere kenmerken uit deze periode bieden een blik in het verleden. Soms in kleine details maar ook diverse enorme legervoertuigen, een optocht, veteranen en fly-by met overvliegende oorlogsvliegtuigen. Veel te zien dus en een leuke uitdaging om deze indrukken en sfeer in beeld te brengen maar vooral ook te beleven.

Foto overzicht : Bevrijdingsfestival in Brielle – kampement
Het is weer “het leger sloeg zijn tenten op vooral maar in het veld…” met legervoertuigen, tentenkamp en vele verklede mensen. Met zo veel detail en met grote hoeveelheden is er erg veel te zien. De historische voertuigen verkeren in perfecte staat van onderhoud en de aanwezige mensen zijn soms amper van echt te onderscheiden.
- Bevrijdingsfestival fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Men heeft aardig wat verzameld uit de periode van de tweede wereldoorlog. Britten, Canadezen, Amerikanen en ook de toenmalige bezetter laten je de vele details uit die tijd zien in typerende sfeertjes en activiteiten. Je kijkt even in een historie die alweer bijna vergeten is.

Gezien? – “The Battle Of Brielle”

Op de kade aan de haven in de binnenstad speelt men enige scenes uit de oorlog na (Mock Battle), het laat Brielle in oorlogstijd zien, enige redelijk spectaculaire militaire schermutselingen en tot slot onder gejuich van het publiek het neerhalen van de ene vlag en het weer fier laten wapperen van de Nederlandse vlag. Zoals iedereen weet het is meer dan dat, Nederland was weer in Vrede!

De kade zag er bijna authentiek uit zoals in die periode, er werd dan ook een mooie act gespeeld waar genoeg te zien was voor de vele bezoekers die toegestroomd waren. Het laat ook zien hoe lang dit al geleden is, de kleding, haardracht, uniformen en voertuigen als klassieke auto’s en vele andere objecten die gebruikt werden.

Foto overzicht : Bevrijdingsfestival in Brielle – Mock Battle
Onderdeel van de re-enactment (naspelen) was ook een gevecht op de kade aan de haven. Soldaten, voertuigen, burgers en enige stevige schermutselingen brengen uiteindelijk weer de overwinning, vrijheid en vrede. Onder gejuich van het publiek haalt men die ene vlag neer om plaats te maken voor de Nederlandse vlag die sinds die tijd in vrijheid en vrede wapperen mag.
- Bevrijdingsfestival fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Het ging tijdens de Mock Battle er soms even flink aan toe, zowel in bevrijding als in het gevecht. Ratelend klonken de geweren, soldaten rennen en zoeken dekking, en uiteindelijk klonk het verlossende “cease fire” om hopelijk voor altijd het geluid van oorlog te laten verstommen.

Leuk om te doen?

Zeker wel, ook om met de kinderen te bezoeken. Het laat wat zien uit een, gelukkig, ver verleden en een dergelijke grote verzameling militaire voertuigen met daarbij het tentenkamp en de vele mensen die verkleed zijn maken het een bijzondere belevenis. Het gevecht is wel een gevecht maar gelukkig staat iedereen in dit verhaal uiteindelijk weer op vrije voeten!

Het is niet om de sensatie, het is om het te laten zien. Wellicht leren we weer hoe anders die tijd was. Stel je toch eens voor…
Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Veteranen op bezoek
    Onder de deelnemers zijn ook enkele veteranen, mensen die in oorlog hebben gestreden. Het mag duidelijk zijn dat we ze niet zijn vergeten.
  • Zo veel deelnemers
    Opvallend is het aantal deelnemers, chauffeurs, soldaten, staf soldaten, dames in jaren ’40 kleding etc. Alleen spelen ze een eigen rol die natuurlijk niets van vijandigheid heeft. Ze gaan met respect met het verleden om, een voorbeeld wat wij kunnen zien maar ook zelf volgen.
  • Editie 2018 geannuleerd
    Door veel zwwardere eisen die door de politie werden opgelegd voor dit evenement bleek het evenement voor 2018 niet haalbaar. Gelukkig is dat nu wel weer gelukt om mogen we vanaf 2019 weer rekenen op dit bijzondere evenement.

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

Trees met haar Canadees!

Het Bevrijdingsfestival Brielle met zeer veel mensen in tenue spelen ze de rol van Brit, de Canadees van Trees en zelfs die...Ook het legerkamp maar vooral het beleven van die re-enactment, zeker het gevecht, was erg mooi om te zien.

User Rating: 3.63 ( 3 votes)
[spider_facebook id="1"]

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Militaire helmen genoeg op Allied Kampement Prikkevest, let op de kleine details zoals de zonnebril.
___ Beleef: Bevrijdingsfestival Brielle
do.2 Mei 2019 tot ma.6 Mei 2019 - ZH
Beleef meer in Brielle als toen op het Bevrijdingsfestival Brielle. met legervoertuigen, re–enactment. kampementen en parade tocht op Voorne.
Evenement: Brielle, Evenement, Festival, MEI, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2012-04 Evenement – 1 April Viering – Brielle
___ Bezoek: Historisch Museum den Briel
Het Historisch Museum den Briel biedt de bezoeker een kijkje in de geschiedenis om kennis te nemen van historisch Brielle.
Historisch beleefd: Binnen, Brielle, Historie, JAAR, Kinderen, Museum, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Brielle fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

2011-05 Foto-impressie Attractiepark - Disney Studios Paris (Chessy-FR)

Agenda Mei in Activiteiten Dagje Uit en Evenementen

Wat gaan we doen in de agenda van mei? Een gebeurtenis, evenement feestdag of dagje uit in dit overzicht is wellicht reden voor -weer- een mooie dag!