Nu in het Nieuws
Meteo Hellevoetsluis >> Activiteiten >> Evenementen >> Titanic Artifact Exhibition – als herrezen uit de diepte

Titanic Artifact Exhibition – als herrezen uit de diepte

Titanic Artifact Exhibition in Nederland


Expositie, in Amsterdam Expo - een zeer bekende gebeurtenis in de geschiedenis is de scheepsramp van de Titanic. Het machtige passagierschip dat op z'n eerste reis na enkele dagen al gezonken was. Na meer dan 100-jaar op de zeebodem kan je nu het verhaal tot zeer dichtbij meemaken.
Al meer dan honderd jaar heeft dit passagierschip op 2 kilometer diepte op de bodem van de zee gelegen. Het verhaal rond dit schip is echter al die tijd blijven leven.

Titanic – deels herrezen uit de diepte

Niet alleen om reden van de vele mensen die bij deze scheepsramp omgekomen zijn maar ook de zeer vele aspecten die aan deze indrukwekkende ramp verbonden zijn. Dit “onzinkbare” schip was na enkele dagen al gezonken op haar eerste tocht naar Amerika, aan boord vele passagiers die een enkele reis hadden gekocht met het oog op een nieuwe toekomst.

De Titanic Artifact Exhibition

De Titanic Artifact Exhibition laat dit zien in een bijzondere expositie, de scheepsramp in historie, verhalen maar ook objecten die uit het wrak op 2 kilometer diepte opgedoken zijn. Het is veel meer dan de film Titanic, er is veel aandacht voor alle gebeurtenissen rond dit schip. De bouw, de bemanning en passagiers, en vele objecten zoals scheepsonderdelen, servies, meubilair en persoonlijke eigendommen.

Titanic - A very impressive journey (Titanic Artifact Exhibition)

Recovered Au Gratin dishes (Titanic Artifact Exhibition)

Original Titanic whistle pipe (Titanic Artifact Exhibition)

Recovered Au Gratin dishes (Titanic Artifact Exhibition)

Titanic First Class sink with Faucets (Titanic Artifact Exhibition)

Large perfume samples still with contents (Titanic Artifact Exhibition)

First and Second Class bathroom floortile (Titanic Artifact Exhibition)

Kitchen kettle (Titanic Artifact Exhibition)

Window frame between the first class dining room and the Café Parisien (Titanic Artifact Exhibition)

Titanic whistle pipes (Titanic Artifact Exhibition)

De expositie is ondergebracht in ruimte’s van het Amsterdam Expo Center. In verduisterde ruimte’s loop je omgeveer anderhalf uur door het verhaal van de Titanic. Op de achterkant van je kaartje staat ook de naam van een passagier of bemanningslid, je maakt de reis mee in alle aspecten van deze persoon en aan het eind kan je op een grote lijst zien of deze persoon de reis wel of niet overleefd heeft. Onderweg heb je dan het verhaal meegemaakt, aan boord, de leefomgeving, eten, slapen en drinken en nog vele meer wat zich op een schip afspeelt.

De Titanic – door iedereen gezien

Er zijn op de expositie zeer kenmerkende objecten te zien. Zeker de felle grote lamp hoog op de voorste mast die tot op grote afstand te zien was. Door de mist op het water was deze lamp niet sterk genoeg om de ijsberg nog ver voor de boeg lag te verlichten. Je kan ook de foto zien hoe deze lamp onderwater gevonden is nog als onderdeel van een enorme mast. De getoonde groengekleurde scheeptoeter zat overigens op één van de laatste schoorstenen en werd niet gebruikt. Deze was puur aangebracht om de vormgeving van de vier machtige schoorstenen aan elkaar gelijk te houden.

Architectuur en Design van de Titanic

Vooral aan de inrichting was veel aandacht besteedt. De zeer luxe 1-klas suites waren modern en luxe vormgegeven en best ruim. Bijzonder detail is dat de badkuip in de suites werd gevuld met verwarmd zeewater uit de kraan. Wat in het algemeen ook gezien kan worden is de hoge mate van vakmanschap waarmee alle gebouwd en versierd was. Vaak ook voorzien van vernuftige technieken die het verblijf van de passagier tot meest aangenaam moest maken.
Echt sierlijk smeedwerk uit de eetzaal, servies zoals gevonden op de zeebodem, een vloertegeltje uit de badkamer van een 1e-klas cabine en tot slot een prachtig vormgegeven wasbak van “Doulton & Co”

Persoonlijke eigendommen

Er zijn ook veel objecten opgedoken die het persoonlijk bezit waren van de opvarenden. Niet alleen maar kostbare schaten zoals hieronder bewaard  in één van de vele kluizen aan boord van de Titanic. Er waren namelijk diverse zeer rijke mensen aan boord die met het gehele kapitaal of rijkdom op reis gingen. Dat laat zich ook zien in de vele gebruiksvoorwerpen waarvan als bijonder het allereerste scheeermesje van “Gillette” te zien is. Er is ook een tas gevonden met vele kostbare objecten die waarschijnlijk tijdens het zinken van het schip nog uit de kluis gehaald zijn. Een kluis uit de Titanic, een dergelijke kluis was ooit op Discovery als bijzondere uitzending.

Foto overzicht : Titanic Artifact Exhibition
Het is toch een indrukwekkende serie, let wel bijna alle objecten zijn echt en zijn bij het moment van de scheepsramp geweest.
- Titanic fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum in overzicht -
Zoveel van die persoonlijke items laten ook de mens zien. Niet alleen geldbiljetten maar ook van scheerkwast tot luxe damestas tonen de persoon die wellicht op je kaartje staat. De details zijn goed erg goed zichtbaar, bij flesjes uit een tas kan je de inhoud nog duidelijk zien. Bij de persoonlijke items komt de gebeurtenis opeens heel dichtbij, een kostbaar tasje van waarschijnlijk in alle sierlijkheid geklede dame, muziekpapier van muziek die ongetwijfeld op de Titanic geklonken heeft, en zoveel wat voor ieder als kostbaarheid op reis meegenomen was.

Er is nog veel meer te zien!

Denk niet dat je met enkele foto’s zoals in dit artikel het al gezien hebt gezien van de Titanic. De expositie laat nog veel meer zien wat je als zichtbare geschienis anders mist. Er is ruime aandacht voor educatie er dus ook geschikt voor kinderen. Met respect kan het verhaal in ogenschouw genomen worden en het laat je de Titanic heel anders beleven dan zoals een film dat kan. Zeker geen saaia verhaal, en wellicht ook sensatie, zeker niet als je de expositie van binnen hebt gezien. Ondertussen zinkt de Titanic steeds verder weg in de zeebodem en zal over enkele tientallen jaren compleet vergaan zijn. Volgens mij blijft het verhaal nog lang voortbestaan en spreken de diverse objecten uit de Titanic tot ieders verbeelding.

Ik zou zeker eens gaan kijken, het is een unieke gelegenheid de geschiedenis van de Titanic van heel dichtbij mee te maken. Sta even stil bij het bekende grote trappenhuis, voor vele mensen was dit de entree naar diner, suite, rook- of sportruimte. Let maar eens op wat het met je doet als je een deel van de boeg van de Titanic met je vinger aanraakt. De kou in het donkere staal voelt dan opeens heel anders aan.

Richard

Wist je dat?

Bijzonderheden

  • Begin 2014 is een viool, een bijna symbolisch object waarvan gezegd dat deze tot het zinken van het schip op dek bespeeld is om de passagiers te kalmeren, verkocht voor meer dan anderhalf miljoen dollar. Moet je eens op internet verder gaan zoeken op deze viool, ooit eigendom geweest van Wallace Hartley, zijn lichaam werd twee weken na de ramp gevonden met zijn muziekkoffer vastgebonden op zijn rug…
Meer informatie op internet

Wat vinden wij ervan?

Waardering

Leuk om te doen?

erg mooi en leerzaam

Erg indrukwekkend om te zien maar ook een gepaste belevenis om zo dichtbij de vele details rond de Titanic te horen, zien en heel dichtbij te ervaren.

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Verder in dit artikel?

Activiteiten in de Agenda?
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
2014-01 Titanic Artifact Exhibition (Expo Center Amsterdam)
___ Bezoek: Titanic Artifact Exhibition
do.14 Nov 2013 tot zo.11 Mei 2014 - NH
De Titanic Artifact Exhibition is echt een bijzondere expositie, de scheepsramp in historie, verhalen maar ook objecten die uit het wrak opgedoken zijn.
Historisch beleefd: Agenda, Amsterdam, APR, Archief, Binnen, DEC, FEB, JAN, MEI, MRT, NOV, Uitgelicht
Reeds voorbij
   Einde overzicht   

Klik hier voor meer in de agenda!

Klik hier voor meer in de agenda!

Soortgelijke activiteiten in de Agenda?
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?

   Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien   
Lichtschip 12 Noord Hinder - vol in het licht - Hellevoetsluis/NL
___ Bezoek: Lichtschip 12 - de Noord Hinder
Een echt bijzonder unieke gelegenheid is om het bekende Museumschip Lichtschip 12 de Noord Hinder te bezoeken. Steek daar je licht eens op!
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
2013-10 Aankomst Museumschip De Buffel - Droogdok Jan Blanken (Hellevoetsluis)
___ Bezoek: Museumschip de Buffel
Museumschip de Buffel - een leuk uitje naar een echt pantserschip? Neem een kijkje in dit historische schip aan de Koningskade in Hellevoetsluis.
Historisch beleefd: Hellevoetsluis, Historie, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Voorne-Putten
Echt iets voor knappe koppen - Museum Naturalis Biodiversity Center - Leiden/NL
___ Dagje: Naturalis Leiden
Stap in de tijdloze wereld van Naturalis, van Dinosaurus, T-Rex, walvis of een piepklein veldmuisje, je ziet de natuur hier echt even stil staan. Leerzaam!
Historisch beleefd: Binnen, JAAR, Kinderen, Leiden, Museum, Uitgelicht
Historische treinen maar gelukkig niet uitgerangeerd - Utrecht/NL
___ Dagje: Spoorwegmuseum
In het Spoorwegmuseum is meer binnen te zien dan buiten. Aanschouw de treinen, sfeer van trein en perron, met animatie en verkenning.
Historisch beleefd: Binnen, JAAR, Kinderen, Museum, Uitgelicht, Utrecht
Egypte collectie - Museum van Oudheden - Leiden/NL
___ Dagje: Museum Rijksmuseum voor Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bezit een rijke collectie aan objecten uit de oudheid. Meest bekend is de Egypte sectie maar daarnaast is er nog veel meer.
Historisch beleefd: Binnen, JAAR, Kinderen, Leiden, Museum, Uitgelicht
2012-04 Evenement – 1 April Viering – Brielle
___ Bezoek: Historisch Museum den Briel
Het Historisch Museum den Briel biedt de bezoeker een kijkje in de geschiedenis om kennis te nemen van historisch Brielle.
Historisch beleefd: Binnen, Brielle, Historie, JAAR, Kinderen, Museum, Voorne-Putten
   Einde overzicht   

- Amsterdam fotocollectie zien? : bekijk het volledige fotoalbum overzicht -

Meer over : Richard

Al vele jaren ben ik actief in fotografie. Veelal met als thema het weer, natuur, dieren, culinair, omgeving, activiteiten en gebeurtenissen. De toch al zeer omvangrijke foto collectie groeit hiermee bijna van dag tot dag.

Meer lezen?

De Provoost en verdere bijgebouwen en huisjes - tijdloos in beeld - Brielle/NL

Brielle op de foto – historische stad op Voorne-Putten

Foto's van Brielle - met fotografie in beeld - een actueel foto-overzicht van het weer, natuur, evenementen en meer in deze stad.